Nu starter salget af Afimilk Synergy malkerobotter i Danmark, som er blevet valgt til blandt andet på grund af det meget høje managementniveau, der ses hos mælkeproducenterne.
Da der var NutriFair i foråret, præsenterede malke- og staldspecialisten Grotrian A/S en prototype af en ny malkerobot for gæsterne. Nu er det alvor, for Danmark er blevet udpeget som et af få fokuslande til kommerciel introduktion af teknologien, der kommer fra Afimilk, oplyser selskabet.
- Vurderingen er, at Danmark dels har en perfekt infrastruktur og meget stabil strømforsyning. Dels er managementniveauet meget højt hos mælkeproducenterne, og hygiejneniveauet er generelt også i top. Når vi så samtidigt har en teknisk dygtig samarbejdspartner med døgnvagt, er alle forudsætninger for succes til stede, forklarer Mateusz Bernasiński, der er Afimilks salgschef i Nord- og Østeuropa.
Topmoderne robot med traditionel tilgang til malkning
Populært sagt har Afimilk »robotiseret« en traditionel side by side-malkestald og opgraderet den til en automatiseret malkestald med batch-malkning af op til 2x35 køer pr. gang.
Malkeprincippet er i og for sig enkelt: Malkepladserne fyldes som i enhver anden side by side-malkestald. Flere robotenheder kører frem under køerne, og starter arbejdet ved plads 1-8, 15, 22 eller 29 afhængig af størrelsen på malkeanlægget. Dernæst vasker den patterne med børster, malkesættet sættes på, malkningen gennemføres, og slutteligt sørger en robotarm for, at patterne eventuelt dyppes i pattemiddel. Robotterne kører på plads ved udgangspunktet, køerne lukkes ud, og det hele gentages.
Den automatiserede batchmalkning tager ikke udgangspunkt i, at malkningen foregår uden, at der er folk til stede. Ideen er, at én person kan »malke« hele besætningen, samtidigt med, at der gennemføres andre rutiner i og omkring malkeområdet.
Det vil ifølge producenten dels fremme ergonomien ved malkearbejdet betragteligt, at det tunge, monotone arbejde overtages af robotten, dels minimeres det generelle behov for ansatte.
Mere frihed
Metoden vil også være en stor fordel i weekender, ferietider og så videre, hvor én malkeansvarlig kan malke besætningen flere gange i døgnet uden at blive slidt helt ned – og for øvrigt også kan holde lidt fri mellem malketiderne.
Med den nye robottype kommer dagsrytmen i stalden til at minde om den uden robotter. Når der arbejdes, er der høj aktivitet. Når der er pause mellem malkningerne, er der stille, og både køer og mennesker kan holde fri.
Også i weekenderne giver det mere frihed, for selvfølgelig skal rutinerne gennemføres, og køerne malkes, men det bliver nemmere selv at træde til. Og når der ikke malkes, behøver man ikke være på vagt, lyder det.
Ny måde at malke – men staldrutinerne ændres ikke
Robot, karrusel, swing-over – alle har en holdning, og regnestykker er der mange af. Jan Søgaard fra den danske forhandler Grotrian A/S tror med afsæt i mange års arbejde i branchen, at valg af malkeanlæg mindst lige så meget er et temperamentsspørgsmål som en regnearksbeslutning.
- Nogle trives fint med, at der er aktivitet på gården hele tiden. Andre kan ikke lade være med at malke om kap med sig selv, hver gang de går i malkestalden. Og nogle helt tredje kan bedst lide, at der er en rytme mellem aktive og stille perioder, siger han og fortsætter:
- Den nye Afimilk Synergy henvender sig nok mest til dem, der vil malke mange køer uden for stor fysisk belastning og samtidigt trives bedst med, at der er stille perioder i stalden.
Jan Søgaard kan hurtigt udpege flere fordele ved den nye form for robotmalkning.
- Dels er der den evige udfordring med at skaffe kvalificerede medarbejdere. Dels behøver stalde med et side by side-malkeanlæg ikke bygges væsentligt om, for en Afimilk Synergy kan eftermonteres i en eksisterende malkestald og udnytte det eksisterende malkeanlæg til mange funktioner, forklarer han og tilføjer:
- Og endelig skal rutinerne i stalden og dens logistik ikke ændres, for man malker stadigvæk alle køer eller grupper nogle gange om dagen. De samles på opsamlingen, de malkes, de går tilbage til sengeafsnittet – der er bare kommet en automatisk malker ind i malkestalden.
Træningscenter, showroom og VIP-aftner forude
Fra 2x12 til 2x14 i eksisterende rammer