L&F Kvæg: - Kvægbruget skal fortsat udvikles bæredygtigt og med global relevans

At den grønne trepartsaftale endeligt er bekræftet, skaber klarhed og åbner for at komme i gang med at arbejde med de virkemidler, der skal sikre et bæredygtigt dansk landbrug, lyder det fra Landbrug & Fødevarer Kvæg.

Den grønne trepartsaftale sætter en ny kurs for fremtidens bæredygtige landbrug og vil få stor betydning for kvægbrug og mælkeproduktion i Danmark. Det slår Landbrug & Fødevarer Kvæg fast i seneste KvægNyt.

De peger på, at et af de mest centrale punkter i aftalen er den klimafgift, som skal fremme brugen af klimateknologier, med potentiale til at reducere landbrugets klimabelastning.

- Langt de fleste mælkeproducenter har en god mulighed for at komme i gang – uden at det koster noget. Så derfor vil jeg opfordre alle mine kolleger til at få søgt kompensationsordningen for metanreducerende fodring inden 28. november. Så er vi i gang, siger Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg.

Der er ifølge KvægNyt flere klimateknologier på vej, der kan hjælpe med at skubbe den grønne omstilling endnu længere frem. Og en nye fast-trackordning i aftalen gør det muligt for teknologier at blive godkendt hurtigere, så de kan komme ud på markedet og blive implementeret i staldene.

Konkret støtte til kvægbrug

Ifølge Landbrug & Fødevarer Kvæg tager aftalen højde for de særlige udfordringer, som kvægproducenter står overfor, herunder de bedrifter, der arbejder med naturpleje eller slagtekalveproduktion.

De slår fast, at det er vigtigt, at de eksisterende virkemidler, som græsningsdage, udnyttes maksimalt, og aftalen indeholder en bagatelgrænse, der fritager mindre bedrifter med lav drivhusgasudledning fra nogle af de mest omkostningstunge reguleringer.

- Vi skal kunne fortsætte med at udvikle dansk kvægproduktion på en måde, der både sikrer bæredygtighed og global relevans. Det er en af de ting, vi arbejder for fremadrettet i sektor for Kvæg, tilføjer Christian Lund og understreger behovet for, at aftalens fleksibilitet beskytter kvægproducenternes konkurrenceevne, mens de tilpasser sig de nye krav.

LDM er ikke lige så positiv stemt

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter klapper knap så meget i deres hænder over trepartsaftalen.

- Som forening for mælkeproducenter er det svært – meget svært at sige noget positivt om den nu vedtagne trepartsaftale. Lige meget hvor jublende nogle er, så kommer det til at koste mælkeproducenterne både penge, produktion og konkurrenceevne. Men aftalen har også givet en vis sikkerhed for nogle, mens usikkerheden fortsætter for andre, lyder det i seneste nyhedsbrev fra foreningen.

De peger blandt andet på, at ikke er »fair«, at politikere kan beslutte at reducere landbrugsproduktionen uden, at det skal ske mod fuld kompensation.

- Jord og ejendom er altså købt og betalt, understreger Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.

De mener heller ikke, at det er »fair«, at en samlet reduktion på 0,17 millioner tons CO2e fra malkekøernes fordøjelse veksles til et krav pr. ko. De mener, at kravet for længst er indfriet med faldende koantal.

Derudover peger de på, at kompensationen fra brug af Bovaer og fedtsyrer tilnærmelsesvis går op i omkostninger til administration, bureaukrati og renter til udlæg.

Alt i alt konkluderer Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, at dansk landbrug har trukket det korteste strå.

Læs også