Afhjælp varmestress

Pas på close up-køerne i varmen – det vil hjælpe den kommende kalv.

Statistikken viser, at en del kalve født i efteråret klarer sig ringere end kalve født på andre tidspunkter af året. De er mindre, ikke helt så livskraftige, og råmælken, de er blevet tildelt, har ikke været den gode, kendte kvalitet. Det påpeger kvægrådgiver Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark i en meddelelse.

Hun lægger vægt på, at det derfor er lige så vigtigt, at man tænker over at afhjælpe varmestress hos close up-køerne (de sidste tre uger inden kælvning, red.) som hos de malkende.

Så snart køerne har det for varmt, vil de ifølge Birgitte Kjemtrup Høyer stå mere op, æde mindre og måske have en højere disponering for mælkefeber som følge.

Hun peger på, at redskaberne er de samme som hos de malkende køer – nemlig masser af skygge, eventuelt ventilation i stalden og masser af rent vand til rådighed.

Birgitte Kjemtrup Høyer anbefaler, at man er varsom med at tilføje ekstra salt eller natriumbicarbonat til foderet, da salt kan give ødem i yveret.

Derudover råder hun til, at man venter så længe som muligt med at tage goldkøerne ind på en dybstrøelsesmåtte, hvis de skal kælve inde, da måtten holder godt på varmen.

At lade koen kælve ude er en god ting, også for hygiejnen i forhold til kalven, lyder opfordringen.

Læs også