Det er blevet nemt at holde køerne sunde
En besætning i Himmerland er gået fra store udfordringer med især ketose og mælkefeber til en super sundhed. Det er sket ved at lægge penicillinen på hylden og i stedet anvende bakterieteknologi.

Der er sket en enorm forskel på køernes sundhed, siden driftsleder Kristine Bloch valgte at begynde at bruge AHV´s produkter i februar i år. Fotos: Tenna Bang
- Der dør ingen køer mere, siger Kristine Bloch begejstret.
- Sidst jeg skulle logge ind på Daka, kom der en besked, at vi nu var blandt de fem procent bedste i landet, siger hun med et stort smil og stolthed i stemmen.
Kristine Bloch er driftsleder ved MHD Farming nær Løgstør. En mælkeproduktionsejendom med 470 årskøer.
Går man bare et år tilbage kæmpede hun og resten af teamet med køerne. Sundheden haltede og især i perioden lige før og lige efter kælvning.
- Der var konstant mælkefeber og ketose, forklarer hun.
Det betød, at hun foruden utallige opkald til dyrlægen brugte sin tid på at passe syge køer.
- Det var så hårdt og besværligt, og vi kom ikke rigtig nogen vegne, fortæller hun fra foderbordet i stalden.
Det lød nemt
En jagt efter en nemmere løsning førte hende til AHV. Et hollandsk firma, hvor Jesper Rask Pedersen netop havde fået opgaven om at introducere firmaets løsninger indenfor yver, bør, klov, opstart af laktation og kalve i Danmark.
- Det, der tiltrak mig, var, at det lød helt vildt nemt, siger Kristine Bloch.
Løsningerne fra AHV er enten som pulver, pasta eller bolus, og alt gives oralt. Samtidig er alle produkter registreret som fodermidler, og der er derfor ikke tilbageholdelsestid på hverken mælk eller kød.
Arbejdslettelse og overskud
Kristine Bloch oplevede fra start en helt enorm arbejdslettelse, da hun begyndte at anvende AHVs løsninger.
- Det er bare så nemt, både fordi det er enkelt at give. Vi har en bolus-shooter, som kan tage tre bolus ad gangen, og jeg låser bare fanggitteret, når jeg skal give en ko det. Og samtidig virker det, forklarer hun begejstret.
Det betød, at de køer, som før gik ned med mælkefeber eller ketose, og sommetider ikke overlevede, nu er fortid.
- AHVs produkter har en rigtig stor del af æren for det, der er sket her siden februar, hvor vi startede med produkterne, siger Kristine Bloch og fortsætter:
- Selvfølgelig har vi også fået mere overskud, tager tingene i opløbet og får behandlet tidligere samtidig med, at vi nu har haft tid og overskud til at arbejde rigtig meget med vores management.
- Så den effekt, vi har set, er helt sikkert en kombination af flere ting, men jeg er ikke i tvivl om, at produkterne har betydet enormt meget for vores succes, understreger Kristine Bloch.
Tilbageholdt efterbyrd og yverbetændelse
Dyrlægen er i dag stort set kun forbi til sundhedsbesøg, og MHD Farming bruger stort set udelukkende produkterne fra AHV for at holde sundheden i top i besætningen. I høj grad i forbindelse med opstart af laktation, men også i forhold til andre sundhedsudfordringer.
- Vi er rigtig glade for deres bør-program. En dag eller to efter jeg har givet koen en bolus, løsner efterbyrden sig, og der er ikke mere med den ko, forklarer Kristine Bloch.
- Og så bruger vi også yver-programmet. Vi har egentlig aldrig haft de store udfordringer med celletal, men haft nogle enkelte køer med yverbetændelse. Der behandler jeg oftest også kun en gang. Og der ser vi faktisk, at en behandling er nok, enkelte gange behandler jeg to gange, men vi har ikke de der køer mere, som bliver ved med at få yverbetændelse igen og igen, forklarer Kristine Bloch.
Senest er den unge driftsleder også begyndt at bruge kalve-programmet.
Økonomisk fornuftigt
Kristine Bloch har haft lommeregneren fremme og kigget på økonomien.
- Jeg bestiller produkter hjem til en måned, og det er da en stor regning, der kommer der, men det ville det også have være fra dyrlægen. Vi har oplevet, at det stort set koster det samme, om vi bruger dyrlægen og deres præparater eller AHVs produkter.
- Oven i det har vi jo ikke alle de genbehandlinger, vi havde før, og vi mister ikke køer. Alt mælken kan gå i tanken, celletallet er stabilt, og ydelsen stiger stille og roligt, smiler Kristine Bloch.
For hende har det givet en enorm arbejdsglæde og motivation at møde ind til sunde køer hver dag.
- Vi har tid til at få lavet nogle små projekter, som vi ikke gjorde før. Vi får hele tiden lavet små forbedringer og har langt mere overskud til at fokusere på alle dyrene og ikke kun de syge. Nu opdager vi problemerne i opløbet og er også hurtigere til at sætte ind med behandling, forklarer hun.
Forskellige farver
Trods mange produkter, og med flere forskellige formål, har Kristine Bloch hurtigt fundet overblikket.
- Det er ret enkelt. Og så er det så smart, at de har hver sin farve, så man kan nøjes med at sige til en af de andre ansatte, at han skal give koen for eksempel en blå-bolus, siger hun og henviser til, at foruden farven på kassen, er hver enkelt bolus for eksempel pakket ind i gul, rød eller blåt plastik.
For Kristine Bloch har sundhedsforbedringerne givet hende blod på tanden.
- Vi prøver noget af nu, også med AHVs produkter, og bliver hele tiden klogere på, hvordan produkterne fungerer bedst ved os, siger hun og lægger ikke skjul på, at hun tester og eksperimenterer med AHVs løsninger.
Køerne skal have energi nok
Booster er Kristine Blochs yndlingsprodukt.
Det er et energi-produkt, som fåes både som pasta eller bolus alt efter, om det skal virke nu og her eller have en længere varende effekt.
- Jeg kan godt finde på at give en ko en bolus lige inden kælvning og måske supplere med pastaen lige efter kælvning, så hun kommer godt fra start, forklarer Kristine Bloch og slår fast, at det i alle henseender er vigtigt, at koen har energi nok.
- Vi havde faktisk en gruppe køer, som gennem deres goldperiode havde fået noget korn, der ikke var optimalt. Hver eneste dag skulle jeg drive dem alle hen til malkerobotterne, dag efter dag. Jeg blev enige med mig selv om at give dem alle en Booster, og siden har jeg ikke skulle drive dem til malkning en eneste gang, griner Kristine Bloch.

MHD Farming nær Løgstør har haft gode erfaringer med at anvende blandt andet boluser mod forskellige sundheds udfordringer.
Sådan virker det
AHV-løsningerne kan afhjælpe og forebygge infektionssygdomme hos køer og kalve.
Produkterne har baggrund i »Quorum Sensing«, som er dokumenteret molekylærbiologi og handler om, hvordan bakterier kan kommunikere med hinanden og arbejde sammen.
- Det, bakterieteknologien kan, og som er unikt ved quorum sensing-antagonister, er, at de kan nedbryde biofilmen, hvorefter koen selv renser ud. Altså vi afbryder forbindelsen mellem de dårlige bakterier og sørger for at understøtte dyret, så det er dyrets immunforsvar, som selv driver de dårlige bakterier ud, siger Jesper Rask Pedersen fra AHV Danmark.
- Man får altså ikke slået de gode bakterier ihjel, som man ofte vil gøre ved brug af antibiotika, forklarer Jesper Rask Pedersen.
AHV har været i Danmark siden februar i år og leverer lige nu løsninger i omkring 120 danske besætninger.
Jesper Rask Pedersen oplever en rigtig god succesrate ude ved landmændene, men gør opmærksom på, at det er yderst vigtigt, at produkterne bruges rigtigt, og at man udviser rettidig omhu.
- Jo før man er på, jo større er succesraten også, siger han.
AHV arbejder lige nu stærkt på løsninger til de danske økologer, mens der internationalt også arbejdes mod humane løsninger.

Besætningen rummer 470 årskøer, og der er i dag meget langt mellem, at en ko får ketose eller bliver ramt af mælkefeber. Det hele tages i opløbet.