L&F Kvæg: Kun tre procent af danskerne ser negativt på køer
På regionsmøde for kødkvæg blev der lagt vægt på, at de fleste danskere har en positiv opfattelse af danske kvægproducenter og dyrene på de danske bedrifter.

Det sidste regionsmøde for kødkvæg i denne omgang fandt sted hos VKST i Sorø. Fotos: Anders Lei
Regionsmøderne for kvæg har været afholdt over det ganske land og sluttede i Sorø, hvor repræsentanterne fra Dansk Kvæg, VikingDanmark, Danish Crown og Dansk Kødkvæg holdt det sidste indlæg på danmarksturnéen.
Christian Lund og Ida Storm fra Landbrug & Fødevarer Kvæg lagde til regionsmøde for kødkvæg vægt på, at fortællingen om det udskældte landbrug langt fra er virkeligheden for den almindelige dansker.
- Der er faktisk mange, der forbinder kød, mælk og alle vores andre produkter med noget positivt, lød det fra Christian Lund, der fortsatte:
- Lige nu er det ifølge undersøgelser faktisk kun tre procent, der forbinder os med noget negativt. Og det mener vi ikke, at vi skal hænge os i.

Formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, kunne fortælle, at undersøgelser peger på, at mediebilledet ikke afspejler befolkningens holdning til kødkvæg.
Danish Crown stemmer i
Torben Nørremark, leder af ejerservice, Danish Crown Beef, understøttede dette med forbrugerundersøgelser.
- Noget af det, der topper hos danskerne, er, at kødet skal smage godt. Det handler blandt andet om fedtmarmorering og mørhed. Det skal være en god oplevelse. Derudover er det vigtigt for forbrugerne, at maden er danskproduceret, forklarede Torben Nørremark.
- Det her, tilføjede han, er alt sammen et koncept, som danske kødkvægsproducenter sagtens kan levere. Og det ved de fleste danskere godt.

Torben Nørremark fra Danish Crown kunne fortælle, at danskernes primære parameter, når de vælger kød, er smag og pris.
Undgå dyreimport
Bluetongue blev nævnt som en trussel mod danske kvæg, og her blev der opfordret til, at man simpelthen lader være med at importere dyr, indtil der er fuld kontrol over situationen.
- EU har nedklassificeret bluetongue. Nu er det erhvervets eget ansvar at bekæmpe den. Så der kommer ikke en masse mennesker fra Fødevarestyrelsen med hverken vaccinerer eller erstatninger, hvis ens dyr er syge og skal slås ned af den ene eller anden grund, sagde Ida Storm og fortsatte:
- Det betyder, at vi fra erhvervets side er nødt til at se alvorligt på, hvad vi kan gøre, hvis bluetongue kommer til Danmark. Og det kommer vi til at vende tilbage til senere på foråret, så vi er sikre på, at der er en god beredskabsplan.
Ida Storm lagde desuden vægt på, at det også kræver en god dialog med fåreavlerne, som også har risiko for smitte blandt dyrene.

Sektordirektør Ida Storm understregede alvoren ved bluetongue-sygdommen og advarede mod dyreimport.
Værdi for kontingentet
På mødet var også Anders Lynge Kjær, formand for Dansk Aberdeen-Angus Forening samt Kødkvægsforening Thy-Mors og Han Herred. Desuden medlem af bestyrelsen for Dansk Kødkvæg og udpeget som observatør i bestyrelsen for L&F Kvæg.
Han lagde særligt vægt på, hvad man som kødkvægsproducent får ud af at være medlem af organisationerne, og hvilken værdi der ligger i at betale sit medlemskontingent.
Anders Lynge Kjær anbefalede desuden at opgradere fra Webdyr til Webdyr Plus.
- Vi vil gerne have jer til at opgradere til Webdyr Plus, fordi vi gerne vil have en god registrering. Det understøtter hele arbejdet, påpegede han.