Virksomheden SmaXtec i Østrig har gennem de seneste 10 år arbejdet med bolus-teknologi og vandt på EuroTier i Hannover sidste år en sølvmedalje for deres bolus »SmaXtec 360«.

Bolusen gives til kvierne, inden man påbegynder inseminering. Herefter ligger den i vommen og opsamler og viderebringer oplysninger om det enkelte dyrs sundhed, fodring og reproduktion, hvor bolusen kan fungere på samme måde som en aktivitetsmåler.

Bolusen i vommen måler koens temperatur hver 10. minut døgnet rundt. Hvis temperatur afviger fra normalen, får landmanden en alarm på sin telefon. 

- Koens temperatur vil stige, hvis der for eksempel er mastitis på vej, og landmanden vil få en tidlig indikation på, at der er sygdom undervejs. Det gælder også ketose, mælkefeber og så videre. Her vil koens temperatur også blive påvirket, fortæller Laura Wesiak fra den østrigske virksomhed.

Mindre antibiotika

Hun mener, at hvis man bruger de informationer, man får, kan man behandle dyr med antibiotika sjældnere, fordi man kommer sygdommen i forkøbet.

- Det vil også betyde lavere omkostninger til medicin og dyrlæge og samtidig en sundere ko, som ikke når at blive alvorligt syg, fordi vi får taget hånd om den i tide, siger Laura Wesiak.

Systemet tager højde for, at temperaturen i vommen falder, hver gang koen drikker vand. Og holder på den måde også øje med om koen drikker vand, så ofte som hun plejer. 

Man vil også kunne få en indikation på køer med varmestress. Samt få en indikation på kælvningstidspunkt, hvor koens temperatur falder.

Måler vomaktivitet

SmaXtec 360 kan give informationer om drøvtygning, og hvor tit koen æder. Bolusen måler vommobiliteten, altså alle bevægelser i vommen der sker, når musklerne trækker sig sammen.

- Man vil tidligere kunne se mulige fordøjelsesproblemer som for eksempel survom, der gør det muligt at handle hurtigere, forklarer Laura Wesiak.

En batteri-bolus betyder også en begrænset levetid. SmaXtec forventer, at batteriet kan holde fire år.

- Men det er ofte ikke nok, især ikke nu hvor man snakker om holdbarhed, og at der er god økonomi i, at køerne bliver gamle i stalden, fortæller Laura Wesiak.

Derfor er problemet løst ved at give koen en ny bolus, når batterierne i den gamle er tømt for strøm. Dataene for den enkelte ko er gemt i systemet, og vil ikke gå tabt, fordi bolusen løber tør for strøm.

Virksomheden har svært ved at fastsætte en pris på det danske marked, fordi man ikke har nogen dansk forhandler, og det er en ting, man håber at få på plads i år. Prisen i Østrig og Tyskland er på tre euro pr. bolus pr. måned.
 

Kvæg