Der var ikke meget forskel på søndag den 31. maj og mandag den 1.juni for Andreas Haugaard. Lige bortset fra, at han gik fra at være almindelig lønmodtager - som driftsleder på Fladhøjgaard, nord for Aalestrup i Himmerland, ved sine forældre, Lis og Henrik - til at stå som ejer af stedet. En ejendom på vej mod 575 malkekøer, og en opsparing der var skiftet ud med en gæld på mange millioner kroner.

- Det er kun på papirerne der er en forskel. I hverdagen er alt som det plejer. Gælden ligger jeg ikke søvnløs over, overhovedet, for hvis jeg gjorde det, skulle jeg ikke have valgt det her, fortæller Andreas Haugaard, som er 25 år gammel.

Han har aldrig været et sekund i tvivl om, at han skulle være 5. generation på Fladhøjgaard, men at det skulle være lige nu, var ikke planlagt.

- For bare et halvt år siden var det stadig noget, der lå nogle år ud i fremtiden. Jeg er 25 og min far er 58 år, forklarer Andreas om den hurtige overtagelsesproces.

Svært at få udvidelse finansieret

Sidste år begyndte Henrik Haugaard de indledende øvelser til et nybyggeri og dermed en udvidelse af besætningen fra 330 til 575 køer, men banken trak det endelige tilsagn i langdrag, og projektet blev udskudt.

- Det var banken, der kom med forslaget om, at jeg skulle med i projektet. Da vi så var to, der havde hånden på kogepladen, forklarer Andreas.

Andreas og Henrik har altid snakket om, at når tiden var inde til et generationsskifte, så skulle det være uden I/S, men en direkte overtagelse.

- Vi har nok hørt for mange gange, at far og søn har kørt et I/S i en årrække, og når tiden så har været inde, har banken ikke ville slippe den ældste generation, fortæller Andreas.

Lidt eller alt

Den unge Andreas gik og spekulerede lidt over tanken om at være med i udvidelsen.

- Men i et møde sagde Vækstfonden, »hvorfor ikke overtage det hele«. Jeg svarede, at det troede jeg ikke, banken ville gå med til, men de var positive fra start, forklarer Andreas, som sammen med alle parterne i foråret fik lagt en plan.

Og fra den 1. juni blev navnet Henrik skiftet ud med Andreas på en række papirer.

- Det er gået stærkt. Fra vi slet ikke havde snakket om det til, at nu var det nu, gik der jo kun nogle måneder, forklarer mælkeproducenten, som er glad for sin beslutning.

- Om jeg havde ventet til jeg var 28 år, ville ikke have gjort en forskel. Jeg er virkelig glad for det her generationsskifte og har endnu ikke fundet noget dårligt ved det. Og for min far er det selvfølgelig også kommet før end ventet, men for ham har tidspunktet heller ikke betydet ret meget, han har bare villet have, at jeg skulle komme bedst muligt i gang, forklarer Andreas.

Godt generationsskifte

Og selvom ordet »nem« er lige i overkanten af, hvad den unge Haugaard mener, man kan kalde sit generationsskiftet, er Andreas taknemmelig for, at hans historie i hvert fald har været nemmere end så mange andres.

- Jeg kender jo stedet og min far, og jeg har altid arbejdet i samme retning, samtidig har jeg jo heller ikke været igennem en direkte forhandling, siger han.

Og der er som sådan heller ikke noget »før« og »efter«, for alt er, som det har været de sidste knap tre år, Andreas har arbejdet hjemme.

- Det er mig, der står for køerne og de ansatte. Vi har dyr på fire ejendomme, men malker kun her, så det er mig, der flytter dyr, mens far blander foder og står for fodringen alle fire steder, plus det altid er ham, der køber foder ind. Mor står for alt papirarbejdet.

Marken, hvor der drives 350 hektar, klares af maskinstationen. Der crimpes 130 hektar korn og købes 60 hektar majs ind på rod.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87

 

Venter på at tage ny stald i brug

Kostalden og malkestalden er fra 2007 og blev bygget til 160 køer plus goldkøer, kalve og opdræt.

Med tiden er den ene gruppe dyr efter den anden flyttet, så Fladhøjgaard i dag rummer 430 malkekøer fordelt i kostalden, den daværende bindestald og de tidligere kælvningsbokse.

Foruden Fladhøjgaard ejer Andreas Haugaard naboejendommen - hvor der går kalve og goldkøer samt har lejet 2 ejendomme til ungdyr.

Den 15. oktober tages en ny kostald i brug, som bygges i enden af 2007-stalden med fast gulv, sand i sengebåsene og åbne sider.

- Lige nu er der virkelig pres på systemet. Vi har jo groft sagt 430 køer i et anlæg bygget til 160, så det bliver virkelig godt at kunne tage den nye stald i brug og samle køerne, fortæller Andreas Haugaard, som lige nu henter køer til malkning fra alle kroge af ejendommen. Den oprindelige plan var at nybyggeriet skulle stå færdig tidligere, men banken trak det ud, samtidig med, at familien Haugaard har sat fuld tryk på reproduktionen, for i høj grad at kunne klare udvidelsen med eget opdræt.

Fladhøjgaard skal på nuværende tidspunkt kun bestå af malkekøer, men en af fremtidsdrømmene, er at få alle dyr samlet på stedet i fremtiden.

GenerationsskifteGenerationsskifte og ejendomshandlerKvæg