Sæt fokus på goldkøerne

DLG Nordjylland er positivt overrasket over, at flere og flere mælkeproducenter vælger at sætte fokus på deres goldkøer, blandt andet med Easy X-Plus.

I 2018 valgte DLG at sætte ekstra fokus på goldkøer og nykælvere med tre foderprodukter; X-Zelit, Easy X-Plus og Easy Boost.

- Det er et komplet foderkoncept fra 14 dage før kælvning og til en måned efter kælvning. Det er her, man kan sætte ind, hvis man virkelig vil have mælk af sine køer. Koen kommer i ubalance omkring kælvning, det er helt naturligt, men vi kan lige så godt hjælpe hende godt igennem perioden, og det er det, disse tre produkter kan hjælpe med til, fortæller DLG Nordjyllands ekspert i goldkofodring, produktkonsulent Ann Zaar Christensen.

Positive erfaringer fra start

En række mælkeproducenter var med fra start og kunne hurtigt melde tilbage til DLG, at her var der noget, som i den grad virkede.

En af dem var Thomas Møller, som har 135 køer ved Kåstrup nær Hillerslev. Han oplevede tidligere en del køer, som stod med subklinisk mælkefeber og ikke kom ordentlig fra start efter kælvning, andre gik ned med mælkefeber, hvilket medførte besværlige kælvninger og i enkelte tilfælde dødfødte kalve.

Thomas begyndte at tildele sine goldkøer Easy X-Plus.

- Vi har stort set ingen, der får mælkefeber mere, de passer sig selv. Og som en sidegevinst er kælvningerne også blevet lettere, siger Thomas Møller, som oplever at det er blevet langt lettere at passe goldkøer. Foruden Easy X-Plus har mælkeproducenten også tildelt Easy Boost til nykælverne, hvilket efter knap to måneder havde hævet ydelsen med mellem 1-2 kilo mælk på ko.

Forsøg bekræftede erfaringer

Sidste år stod Anne Zaar Christensen i spidsen for et praksisnært forsøg med Easy X-Plus på gårdniveau. Et forsøg, som skulle dokumentere om det landmændene oplevede stemte overens, med det man kunne se i køernes blodprøver.

- Helt grundlæggende bekræftede blodprøvesvarene os i, at flere køer har et passende calciumniveau i blodet på kælvningstidspunktet, når man bruger Easy-X Plus, forklarer Ann Zaar Christensen.

Dødfødte kalve og mælkefeber er fortid

En af dem der var med i forsøget, var mælkeproducent Niels Kragkær fra Ferslev ved Aalborg. Og her understøttede blodprøvesvarene det Niels oplevede i stalden.

- Vi har haft 43 kælvninger i træk uden en eneste dødfødt og det er aldrig sket før, fortæller Niels Kragkær, som inden Easy X-Plus også havde lidt udfordringer med mælkefeber.

- Før gik cirka en ud af 15 køer ned med mælkefeber og siden vi begyndte med produktet, har vi haft 150 kælvninger og ikke en eneste mælkefeber, forklarer han.

Arbejdsbesparende koncept

Siden forsøget, som kunne bekræfte erfaringerne, har DLG Nordjylland yderligere fået omkring 10 nyt kunder, som også har gode erfaringer med produkterne.

Spørger man Ann Zaar Christensen er der flere årsager til, at produkterne er blevet noget mere eftertragtet end virksomheden egentlig havde forventet. For et er de forbedrede produktionsresultater og noget andet er, at det i flere besætninger er arbejdsbesparende at anvende produkterne.

- Hver ko skal have to kilo dagligt i 14 dage. Det er enkelt og det kan alle finde ud af. Det er noget man også kan sætte sine ansatte til, mens andre strategier kræver langt mere overvågning og kendskab til sit foder, forklarer Ann.

Faglig rådgivning følger med

Samtidig oplever Ann Zaar Christensen en stor tryghed fra landmandens side i, at hun er med hele vejen gennem processen, som sparringspartner.

- Jeg skal ikke kun sælge produktet, det skal også anvendes korrekt. Derfor er jeg med som faglig rådgiver i det omfang landmanden har brug for det. Køerne skal kun have det i 14 dage og derfor er der hurtigt svar på om det virker og hvis ikke, skal man gøre noget. Det kan være at energiindholdet i foderplanen skal justeres og det hjælper jeg selvfølgelig med, fortæller Ann.

Hun oplever en meget bred skare af kunder, som spørger efter for eksempel Easy X-Plus.

- Det er langt fra kun landmænd, som har udfordringer. Vi har også mange kunder, som egentlig var rigtig glad for den strategi de havde, men gerne ville gøre noget ekstra, lyder det.

Læs også