Tankerne om at bygge til den gamle kødkvægsstald fra 1988 begyndte for alvor i slutningen af 2017, hvor banken nærmest opfordrede familien til bare at komme i gang.

- Jeg tror egentlig ikke vores bankrådgiver troede på vores budget, fortæller Holger Ettrup, som med sønnen Jesper Ettrups store hjælp i dag kan fremvise tal, som tydeligt viser en stald, som har kostet mindre end hvad der blev budgetteret med for godt et år siden.

Cirka 365.000 kroner har selvbygprojektet på 320 kvadratmeter kostet.

En velfærdsudvidelse, kalder familien selv projektet, som har givet plads til 40 moderdyr, hvor der tidligere var 30.

- Vi har regnet på tal fra dækningsbidrag 2016-2017. Og ud fra det er stalden betalt tilbage om otte år, fortæller Jesper Ettrup, som erkender, at tallene fra 2018 er knap så spændende at kigge på.

Omkostninger 

Hele vejen fra start til slut har omkostningerne været et af de vigtigste omdrejningspunkter. For stalden er til familiens kødkvægsbesætning, som er en fritidsinteresse og ikke en indtægt hverken Jesper, Holger eller Bente skal leve af.

Derfor, og fordi familien Ettrup allerede tilbage i 2014 prøvede et »byggesæt« fra Nørager Trælast, da de skulle bygge nyt maskinhus, var de ikke i tvivl om, at det også var sådan den nye kødkvægsstald skulle komme op af stå.

- Alligevel indhentede vi et par andre tilbud, men rent prismæssigt var der ingen af de andre, der kunne matche Nørager Trælast, fortæller Holger Ettrup.

Jesper Ettrup er uddannet produktionsteknolog og tegnede selv stalden, mens familien også selv har stået for byggetilladelse og miljøgodkendelse.

Gjort alt selv

I april begyndte familien at grave ud.

- Her har vi haft håndværker på, ellers har vi lavet alt selv, fortæller Holger Ettrup.

En stald på 320 kvadratmeter, som på to af siderne er bygget sammen med eksisterende bygninger. Dermed er gårdspladsen den samme, som man har set siden 1912, hvilket har været vigtigt for familien.

Sammenbygningen er også sket for at kunne »genbruge« det eksisterende foderbord, som nu er mellem den gamle og den nye stald. Den gamle del af stalden bruges nu primært til ungdyr.

Vil spare på halmen

Stalden er med dybstrøelse og ophævet foderplads. 

- Vi har valgt en tydelig adskillelse af æde- og hvileområde, fordi vi håber på, at der bliver mindre beskidt og vi dermed kan bruge mindre halm, fortæller Jesper Ettrup. 

Minilæsseren kan køre på begge sider af adskillelsen og står for at skrabe ned, muge ud og at strø.

Inventaret er købt brugt, igen for at kunne spare på omkostningerne. Der er i alt blevet plads til 30 køer i fangegitter.

Herudover er der etableret en kælvningsboks og en boks, som bruges til kalveskjul.

En mand klarer alt

Familiens drøm med stalden var mere velfærd for køerne og såmænd også for dem selv.

- Det skal være sådan, at en mand kan passe det alene, fortæller Holger Ettrup.

Og sådan er det blevet. Tidligere krævede det altid to mand i stalden samtidig, det gør det ikke mere. En mand kan alene ordne alle arbejdsopgaver.

- Samtidig er det eneste, vi gør med håndkraft at dele kraftfoder ud, siger Jesper Ettrup, som sammen med resten af familien glæder sig til at vise deres stald frem til deres Charolais- og Hereforddyr.

Åben Stald-arrangementet finder sted hos familien Ettrup, Vesterkærsvej 102, 9670 Løgstør lørdag den 26. januar klokken 10.00 til 16.00.

Åben stald

Vadgaarden Charolais og Hereford

Hvor: Ved familien Ettrup, Vesterkærsvej 102, 9670 Løgstør

Hvornår: Lørdag den 26. januar klokken 10.00 til 16.00.

 

Kvæg