bannerPos

Undersøger om injektion er overflødig ved yverbetændelse

Injektion i kroppen ved yverbetændelse kan vise sig at være overflødig. Foto: Seges
12-08-2020 14:40

Ifølge forsker fra Københavns Universitet er injektion med antibiotika i kroppen ved yverbetændelse ikke velbegrundet. Det skal nu undersøges.

Det meste antibiotika til køer bruges til injektion ved yverbetændelse. Men hvis tuberne i yveret er tilstrækkeligt, kan der spares meget antibiotika. Det undersøges nu af forskere fra Københavns Universitet i samarbejde med Seges, skriver Seges i Kvægnyt.

Milde og moderate tilfælde af yverbetændelse behandles typisk med penicillin i yveret, suppleret med en indsprøjtning med penicillin i kroppen. Og da størstedelen af antibiotikaforbruget til kvæg går til behandling af yverbetændelse, udgør den del, som sprøjtes i koens krop, en stor del.

- Netop fordi hovedparten af antibiotikaforbruget til kvæg går til behandling af yverbetændelse, er det også her, vi kan rykke noget, hvis forbruget skal ned, forklarer forsker ved Københavns Universitet Line Svennesen, som står i spidsen for undersøgelsen.

Ikke velbegrundet

Faktisk er supplementet i kroppen ifølge forskeren ikke velbegrundet i den eksisterende litteratur.

- Langt de fleste bakterier, der er årsag til yverbetændelse, findes i mælken. Derfor er det her, der er brug for en høj koncentration af antibiotika. Og mens tuberne hurtigt giver en høj koncentration i yveret, er det kun en ret lille del af det, som injiceres i kroppen, der når derud. Derfor burde tuberne være tilstrækkeligt. Og kan vi droppe injektionerne, vil det spare meget antibiotika, forklarer Line Svennesen.

Line Svennesen og hendes kolleger er i øjeblikket ved at indsamle data fra mælkeproducenter, som har sagt ja til at deltage i undersøgelsen. Der skal i alt undersøges cirka 600 tilfælde af køer med mild til moderat klinisk yverbetændelse. Det vil sige med klatter i mælken og eventuelt let hævet yver, men ingen feber.

Spændt på resultat

Køerne inddeles i to behandlingsgrupper på hver 300. Den ene gruppe behandles med tuber i tre dage og smertestillende medicin, den anden gruppe får samme behandling plus injektion i tre dage. Der følges op med dyrkning af mælkeprøve efter 14 og 21 dage efter endt behandling.

Line Svennesen er spændt på resultatet.

- Jeg håber, at helbredsraten er lige god i begge grupper, så injektion viser sig at være overflødig.

Resultatet fra undersøgelsen ligger klart om halvandet til to år.

-… mens tuberne hurtigt giver en høj koncentration i yveret, er det kun en ret lille del af det, som injiceres i kroppen, der når derud.

Line Svennesen, Københavns Universitet

cc

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next