Landbruget har krav på at se beviser på Markagers påstande
Professor Markagers udtalelser er ekstremt vildledende og proportionsforvrængende over for befolkningen. De er et udtryk for professorens egne personlige holdninger, mener Agerskovgruppen.

Agerskovgruppen er utilfreds med udtalelser fra en AU-professor om kvælstofudledningen. Arkivfoto
Af Jens Iversen, bestyrelsesmedlem i Agerskovgruppen, og Holger Iversen, næstformand i Agerskovgruppen
Professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet fremsatte fornylig i dagspressen (debatindlæg i Alringet, red.) flere kontroversielle udtalelser om dansk landbrug i forbindelse med vandplanernes implementering.
Markager italesatte ophør af dansk landbrugsdrift med følgende ord: »…der er efterhånden bred enighed om, at det kræver udtagning af dansk landbrugsjord i betydeligt omfang«.
Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, at dette scenarie naturligvis ville være decideret livstruende for dansk landbrug med følgeerhverv, for professoren adresserer hermed og støtter op om den verserende politiske debat om udtagning af hele 400.000 hektarer, der skal fjernes fra dansk landbrugsjord - et areal større end Fyn.
Forkert påstand
Markager fortsatte med udtalelser om, at dansk landbrug har en »svær sag« i forhold til forurening af Østersøen,« og at »…Danmarks udledninger af kvælstof er meget høje«.
Vi ved dog, at det ikke forholder sig sådan, idet kun cirka fem procent af den samlede mængde kvælstof i de indre danske farvande kommer fra Danmark, endda inklusive renseanlæg og industri.
Derfor er Markagers udtalelser ekstremt vildledende og proportionsforvrængende overfor befolkningen. Der er ingen tvivl om, at denne stempling af landbruget snarere er et udtryk for professorens egne personlige holdninger.
Derudover udtaler han sig som offentligt ansat, og det falder os meget for brystet, at staten har givet tilladelse til dette. Vi forlanger at se såkaldte peer review - fagfællevurderinger - på professorens eget arbejde forud for hans udtalelser.
Strider mod direktiv
Vores advokat Hans Sønderby, der er ekspert i EU-ret fastslår:
»Det er klart retsstridigt at fjerne knap 20 procent landbrugsproduktion. Drift af selvstændig virksomhed er beskyttet på EU´s højeste niveau«, og han fortsætter
»Ifølge vandrammedirektivet er staten forpligtet til at inddrage borgerne i de nye vandplaners tilblivelse. Det strider mod direktivets krav om borgerinddragelse at holde fagfællevurderinger tilbage, hvis de findes. Ikke mindst, hvis de er negative. Staten skal derfor lægge eventuelle fagfællevurderinger frem for borgerne, når den giver enkeltpersoner lov til at konkludere om vandplanimplementering som offentligt ansat, som fører til ophør af selvstændig virksomhed«.
Katastrofalt
Professorens »dødsdomme« mod landbruget kan vi under ingen omstændigheder sidde overhørigt, idet de kan få katastrofale konsekvenser for erhvervet.
Og hvis ingen andre gør, så stiller vi os i Agerskovgruppen gerne op på ølkassen og formidler højt og tydeligt til den danske befolkning, at vi i landbruget sagtens kan se os selv i øjnene. Det viser tallene.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.