Totalkredit: Det forventes, at renten falder
Den Internationale Valutafond, IMF, forventer, at de høje renter, som centralbanker i hele verden har sat for at bekæmpe inflationen, vil falde tilbage til lavere niveauer, når inflationskrisen er overstået, skriver Totalkredit.

Foto: Colourbox
- Centralbankerne har banket renterne i vejret for at få styr på inflationen, der på et tidspunkt var over 10 procent i Danmark. Det højeste i 40 år. Det er med andre ord en helt usædvanlig situation efter flere år op til coronapandemien, hvor inflationen lå under 2 procent, der er målsætningen for Den Europæiske Centralbank. IMF mener, at situationen for rentemarkederne grundlæggende er uændret siden før corona, og når inflationen er banket ned, vil vi derfor vende tilbage til lave pengepolitiske renter – i hvert lave i et længere historisk perspektiv, skriver chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard ved Totalkredit.
Hvis inflationen bringes under kontrol, forventes det, at centralbanken i Frankfurt vil nedsætte deres rentesats, hvilket vil resultere i lavere boligrenter. Dette vil især gælde for lån med kort rentebinding, såsom F-kort. På de finansielle markeder forventer investorerne, at centralbanken vil begynde at sænke de pengepolitiske renter inden for det næste år.
Tror ikke på negative renter
- Vi kommer ikke til at få negative boligrenter igen – i hvert fald ikke med det første. Undgår vi en dyb recession og har en inflation omkring de 2 procent vil et forsigtigt bud være, at F-kort-renten ligger i omegnen af de 2 procent – det præcise niveau for renten kommer også an på, om vi fastholder det negative rentespænd, Danmarks Nationalbank kører med over for Den Europæiske Centralbank i øjeblikket. Det vil give et mærkbart fald, fra de lidt over 3,5 procent vi forventer, at F-kort-renten lander på til sommer. De fastforrentede boliglån vil blive lidt billigere end nu, men der er som udgangspunkt ikke udsigt til et markant rentefald lige med det første, vurderer chefanalytikeren og fortsætter:
- I analyser af denne slags er der mange usikkerheder. Højere statsgæld kan f.eks. gøre, at det ikke bliver muligt for renterne at komme alt for langt ned igen. Staterne har optaget en del gæld i forbindelse med coronakrisen, og med krigen i Ukraine med store forsvarsinvesteringer kan det give øget efterspørgsel efter at låne penge. Det samme kan øgede investeringer i den grønne omstilling, hvis det samlet set løfter de offentlige og private investeringer. Det vil trække i retning af højere renter.