Over 400 til sådyst ved Kolding

Godt 400 landmænd havde forleden mulighed for at se 15 såmaskiner i aktion, da KHL inviterede til »Sådyst« med maskiner, der såede efter principperne i både no-till og i pløjet jord.

Forleden  var mere end 400 interesserede landmænd samlet til »Sådyst« på jorde nær Kolding.

Flere var mødt op, fordi de overvejer køb af ny såmaskine og her havde en unik mulighed for at se 15 såmaskiner i direkte duel- både efter principperne i no-till og efter pløjning. Andre for at følge med i nyheder og alle for at blive klogere, mere oplyste og få udfordret vanens magt.

- Med det vejr vi har haft, får vi tydeligt set, hvordan alternativet til ploven (no-till, red.) klarer sig under ugunstige forhold, lød det fra Anders Smedemand Musse, chefkonsulent hos Kolding Herreds Landbrugsforening og manden bag arrangementet.

Og flere steder i løbet af formiddagen, hvor de forskellige såmaskiner såede uden forudgående pløjning, viste udfordringerne sig. En af de maskiner, der dog imponerede mange, var Weavings model GD6001T. Her lød flere af kommentarerne, at den klarede det våde vejr godt.

- Vi kunne da godt have ønsket os det lidt mere tørt, sagde Jens Sørensen, der fremviste maskinen.

Også vedligeholdelsesomkostningerne blev kommenteret.

- Vi holder os på omkring 20 til 35 kroner pr. hektar i vedligehold og et dieselforbrug på seks liter, så det er vi meget tilfredse med, lød meldingen til de mange interesserede landmænd.
 
Enkornssåning øger udbyttet

Anders Smedemand Musse kunne i løbet af eftermiddagen ikke skjule sin begejstring for Horsch-maskinen, der præsterede enkornssåning.

- Det er jo ingen hemmelighed, at jeg tidligere har arbejdet rigtigt meget med enkornssåning og oplevet nogle markante merudbytter, sagde han til de fremmødte, der begyndte dagens eftermiddagssession med en fælles præsentation af såmetoden.

Horsch er indtil videre den eneste maskine, der ifølge Anders Smedemand Musse kan anvendes til enkornssåning.

- Men maskinen gør det ikke alene. Man skal være interesseret i planteavl og have tid til det. Der skal kæles for detaljen, sagde han.

Læs også