Medlemmer af tre lokale treparter for Østersøen, for Smålandsfarvandet og for Bornholm var for nylig samlet til et fælles opstartsmøde, som foregik på Rønnebæksholm i Næstved.

Mødet blev skudt i gang med en udflugt til Syvhøje vådområde vest for Næstved, hvor deltagerne besøgte et færdigt naturgenopretningsprojekt – et af de største i Østdanmark nogensinde – og her gav projektleder Anja Rasmussen fra Næstved Kommune indblik i processen fra idé til etablering.

Det er nemlig denne øvelse, som den lokale trepart skal igennem – blot i en endnu større skala. Besøget ved Syvhøje vådområde var derfor et oplagt sted at skyde processen i gang og skabe fælles forståelse og fodslag om den forestående opgave.

Indtil 2021 var Syvhøje 172 hektar dyrkede marker. I dag er det omdannet til Sjællands største vådområde, en cirka 10 kilometer lang, grøn kile fra Karrebæk Fjord og op langs med Saltø Å, som om vinteren bliver oversvømmet.

Genslyngningen af Saltø Å og Harrested Å gør, at udvaskningen af næringsstoffer fra marker og vandløb til Karrebæk Fjord bliver mindsket betydeligt. Det forbedrer vandmiljøet i Karrebæk Fjord og Smålandsfarvandet, og samtidig har biodiversiteten i åen og dens omgivelser fået meget bedre betingelser.

Samarbejde mellem 12 kommuner

Næstved Kommune fungerer som fællessekretariat og planlægger og koordinerer arbejdet for de lokale treparter for Østersøen, Smålandsfarvandet og Bornholm. Processen i de tre lokale treparter blev altså indledt med et fælles møde.

Partnerskabet bygger videre på et tæt samarbejde mellem kommunerne omkring Smålandsfarvandet og Østersøen, og det udvides nu med gode kræfter fra Bornholm. Det fortæller Niels Hav Hermansen, Vand- og Naturchef i Næstved Kommune.

- Vi står overfor en stor opgave, der går på tværs af kommunegrænser og de mange forskellige arealinteresser i det åbne land. Derfor samarbejder vi i kommunerne på tværs af de tre lokale treparter for at få mest muligt ud af vores fælles viden, kompetencer og ressourcer, siger Niels Hav Hermansen.

Den lokale trepart er sammensat af to repræsentanter fra hver af de 12 kommuner, repræsentanter fra lokale landboforeninger, Danmarks Naturfredningsforening og fra Naturstyrelsen. De forskellige aktører involverer samtidig løbende deres eget bagland, hvilket sikrer en bred repræsentation.

Målsætninger

I alt 23 lokale treparter skal på landsplan understøtte de nationale mål i »Aftale om implementering af et Grønt Danmark«. Aftalens målsætninger er på landsplan at reducere kvælstofudledningen med aktuelt 13.780 tons, at udtage 140.000 hektar kulstofholdige lavbundsjorde og at plante 250.000 hektar skov.

Lokale repræsentanter

Der er otte lokale treparter øst for Storebælt, og her ses landboforeningernes repræsentanter i de enkelte treparter.

Kalundborg

Søren Gammelby, VKST

Frank Keinicke, VKST

Rasmus Eriksen, suppleant, VKST

Roskilde og Isefjord

Yke Kloppenburg-Oosterwoud, VKST

Lars Jonsson, Nordsjællands Landboforening

Philip Madsen, suppleant, Nordsjællands Landboforening

Øresund

Kaare Larsen, Nordsjællands Landboforening

Enok Vestergaard, Nordsjællands Landboforening

Philip Madsen, suppleant, Nordsjællands Landboforening

Køge Bugt

Torben Hansen, VKST

Henrik Nordgaard, Østdansk Landboforening

Villads Sørensen, suppleant, VKST

Smålandsfarvandet

Sara Jul Sørensen, VKST

Torben Westen, VKST

Nicolai Tillisch, suppleant, Landøkonomisk Selskab

Østersøen

Jens Ringsing, VKST

Peter Rasmussen, Østdansk Landboforening

Birgitte Moltke, suppleant, Landøkonomisk Selskab

Bornholm

Lennart Westh, Bornholms Landbrug & Fødevarer

Rasmus Kofoed Brunke, Bornholms Landbrug & Fødevarer