Udlændingeregler står i vejen: Nordjyske landmænd vil beholde minkarbejdere

Flere end 300 udlændinge i landbruget i Nordjylland står til at blive sendt hjem, fordi de har mistet deres job i minkbranchen. Agri Nord foreslår en overgangsordning, så de kan blive her i landet.

Lukningen af samtlige danske minkfarme betyder, at grundlaget for mere end 300 udlændinges ophold i Danmark forsvinder. Udlændinge, særligt fra Ukraine, som landbruget i Nordjylland gerne vil beholde.

- Det er folk, som har været her i mange år, og som måske har etableret sig med familie og hus. De er integrerede, kender kulturen, og det er en dygtig arbejdskraft, vi har brug for i landbruget, siger næstformand i Agri Nord, Henrik Dalgaard Christensen.

Fordi de er borgere fra et land udenfor EU, er deres opholdstilladelse afhængig af, at de har et job. I det øjeblik, jobbet forsvinder, har de maksimalt en uge til at rejse hjem.

Udover de 300 ikke EU-borgere har også cirka 600 EU-borgere og over 1.000 danskere mistet deres job indenfor minkbranchen i Nordjylland, anslår Agri Nord.

Overgangsordning

Henrik Dalgaard Christensen har sendt forslag til regeringen via gruppeformand og minister Flemming Møller Mortensen (S) samt udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfay (S).

Forslaget lyder på, at ikke-EU-borgere, der har mistet deres job på grund af lukning af mink-branchen, får opholdstilladelse i yderligere tre til seks måneder, så de har mulighed for at finde et andet job.

- Vi kan sagtens finde job til dem, men ikke lige fra dag til dag, når 2.200 ansatte i minkbranchen mister deres job samtidig, siger Henrik Dalgaard Christensen.

Fordi situationen er så ekstraordinær, som den er, mener Henrik Dalgaard Christensen, at det er oplagt at lave en dispensation i op til seks måneder.

Han mener desuden, at der i samme periode bør lempes på lønkravet, som er, at en ikke-EU-borger skal have mindst 26.100 kroner i månedsløn for at have opholdstilladelse.

Han foreslår, at kravet sænkes til 23.100 kroner i den periode, hvor udlændingen bliver omskolet til et andet job indenfor svin eller kvæg.

- Det kan gøres meget ukompliceret med tre linjer fra en minister, der giver dispensation, siger han.

Anstændighed

Teamleder for HR & Rekruttering i Agri Nord, Vittus Bernlow, der blandt andet arbejder med rekruttering af udenlandsk arbejdskraft til landbruget, arbejder lige nu hårdt på at finde nye jobs til de mange ikke-EU-borgere, der er ramt af situationen.

- Vi får lige nu rigtig mange henvendelser fra ulykkelige familier, der står i den situation, at de skal hjemsendes. Flere af dem har etableret sig her med deres familie, og de står til at miste hus og hjem og netværk. Simpelthen deres tilværelse i Danmark. Vi gør alt, vi kan, for at hjælpe dem, fortæller han.

Henrik Dalgaard Christensen mener, at det danske samfund har en forpligtigelse til at vise samfundssind og hjælpe familierne.

- Det er almindelig anstændighed, siger han, og håber, at regeringen lemper kravene, så familierne kan blive i Nordjylland, hvor de også er en stor gevinst i de landdistrikter, de bor og betaler skat i.

aldo

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også