Formænd for nationalparkerne i opråb: - Det kan slet ikke lade sig gøre

I et åbent brev i Altinget langer de fem formænd for Danmarks Nationalparker ud efter miljøminister Magnus Heunicke (S), efter at de har fået pålagt en besparelse på 10 millioner kroner, hvilket svarer til en bevilling på driften af én nationalpark.

Der er stor frustration blandt de fem formænd for de politisk bestemte nationalparker, efter det er kommet frem, at der er planlagt besparelser på 10 millioner kroner på området i 2025.

»Hvornår blev nationalparkernes konkrete resultater med at skabe mere beskyttet natur, friluftsliv og lokal udvikling i landdistrikterne til overflødige opgaver?

Det spørger bestyrelsesformændene fra Danmarks fem nationalparker om i et åbent brev i Altinget til miljøminister Magnus Heunicke (S).

Ifølge formændene manglede der ellers ikke lovprisninger af det, arbejde som nationalparkerne var sat i verden for at udføre, da de i november 2023 mødtes med miljøministeren og flere direktører fra Miljøministeriet

Fra artiklen

Der er tale om bestyrelsesformand Torben Flinch, Nationalpark Skjoldungernes Land, Helle Hegelund Knudsen, formand, Nationalparkfond Mols Bjerge, Flemming Just, formand, Nationalpark Vadehavet, Torben Juul-Olsen, formand, Nationalpark Thy og Per Kølster, formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Skylder at forklare os

»Miljøminister Magnus Heunicke (S) skylder at forklare os, vores medarbejdere, vores mange partnere og engagerede foreninger og nationalparkernes millioner af årlige gæster, hvad det er, der er blevet overflødigt i vores arbejde med at skabe natur, formidling og lokal sammenhæng«, lyder det videre i brevet.

Ifølge formændene manglede der ellers ikke lovprisninger af det arbejde, som nationalparkerne var sat i verden for at udføre, da de i november 2023 mødtes med miljøministeren og flere direktører fra Miljøministeriet.

Men nu mødes de med besparelser på yderligere 2 millioner kroner for hver nationalpark årligt oven i en besparelse på 1 millioner kroner fra 2023 til 2024.

33 procent

»Det er 33 procent af vores årlige bevilling«, skriver formændene.

Ifølge skriverne kan det slet ikke lade sig gøre at gennemføre så massive besparelser, uden at det rammer nationalparkernes lovgivne opgaver.

»Vi har slet ikke administrative udgifter i den størrelsesorden, som besparelserne lyder. Og vi har slet ingen »kolde hænder« i vores nationalparker«, skriver de.

Nationalparker

  • Regeringen planlægger at spare 10 millioner kroner på de fem danske nationalparker i 2025

  • Samtidig vil regeringen investere i fem nye naturnationalparker og en ny nationalpark

  • I 2007 blev nationalparkloven vedtaget i en bred politisk aftale, der gav mulighed for at oprette nationalparker

  • Der findes fem nationalparker i Danmark, henholdsvis Nationalpark Thy, som blev oprettet i 2008, Nationalpark Mols Bjerge (2009), Nationalpark Vadehavet (2010), Nationalpark Skjoldungernes Land (2015) og Nationalpark Kongernes Nordsjælland (2018)

  • Nationalparkerne skal blandt andet sikre større sammenhængende naturområder med betydningsfulde natur- og kulturværdier

  • Alle Danmarks nationalparker er kendetegnet ved at have særlige naturmæssige og landskabelige værdier af national eller international betydning, og hver nationalpark har sine egne unikke kendetegn

Kilde: Miljøministeriet

Læs også