Der skal gøres noget for at imødegå oversvømmelser og andre effekter, der er afledt af klimaforandringerne. 

Derfor er Esbjerg Kommune sammen med landbruget, private fonde, Nationalpark Vadehavet og offentlige myndigheder gået sammen om et projekt, hvor Kongeåen skal slynge sig naturligt. Det nye naturområde ved Kongeåen skal samtidig sikre gode levesteder for en række arter i vandet og på land, som er truet eller i tilbagegang.

Projektet har et budget på 100 millioner kroner, og finansieringen er faldet på plads blandt andet takket være EU-midler. Realiseringen sker i tæt samarbejde med Den Danske Naturfond, 15. juni Fonden, Miljøstyrelsen, Sydvestjysk Landboforening og Nationalpark Vadehavet.

- Projektet binder mange tråde sammen, og på elegant vis løses et stort problem på en måde, som skaber en masse merværdi. Alle parter kan med rette være stolte over, at vi nu er nået så langt i processen, og der skal lyde en stor ros til de mange interessenter og partnere, lyder det fra Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Projektet binder mange tråde sammen, og på elegant vis løses et stort problem på en måde, som skaber en masse merværdi. Alle parter kan med rette være stolte over, at vi nu er nået så langt i processen, og der skal lyde en stor ros til de mange interessenter og partnere

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune

Formand for Den Danske Naturfond, Bengt Holst, glæder sig til at sikre naturen så meget mere plads med så mange flere gode levesteder.

- Alle vinder ved at genslynge Kongeåen. Dyr og planter får nye levesteder, vandet i Kongeåen bliver renere, og alle får adgang til nye store naturoplevelser. Landmænd, der har oversvømmede marker, får mulighed for at sælge eller bytte deres jord, siger Bengt Holst.

Alle vinder ved at genslynge Kongeåen. Dyr og planter får nye levesteder, vandet i Kongeåen bliver renere, og alle får adgang til nye store naturoplevelser. Landmænd, der har oversvømmede marker, får mulighed for at sælge eller bytte deres jord

Bengt Holst, formand, Den Danske Naturfond

Landbrugsjord bliver til natur

Formelt underskrives aftalen om EU-støtten på de 58 mio. kr. inden juli, hvilket bliver startskuddet til en jordfordeling, hvor den lavtliggende landbrugsjord langs Kongeå-strækningen opkøbes. Derefter går arbejdet i gang med at genslynge Kongeåen, hvilket også har til formål at øge bestanden af den truede fisk snæbel i området. Det vil bl.a. omfatte indfangning og udsætning af flere snæbelyngel.

- Med naturprojektet kan vi kombinere flere værktøjer og skabe værdi på mange måder. Med jordfordeling og vandparkering skaber vi klimasikring af landbrugets arealer og samtidig skabes et uforstyrret område til fugle, planter og insekter, siger Niels Laursen, der er formand i Sydvestjysk Landboforening.

Lodsejerne har vist stor interesse i at deltage i en jordfordeling. Her sælger de landbrugsjord tæt på Kongeåen for at købe erstatningsjord, hvis de skulle ønske det. De lodsejere skal nu kontaktes igen for at sikre, at der stadig er opbakning til projektet.

 

Natur