- Vi er lidt under 100, så vi er vist klar til at komme ud i marken.

Sådan lød det fra chefkonsulent hos Økologisk VKST, Lisbeth Frank Hansen, da hun bød velkommen til deltagerne ved den markvandring, der blev afholdt ved den sjællandske landbrugsskole uden for Roskilde.

Og der var rigeligt at se for de mange fremmødte, der havde betydet, at arrangørerne havde set sig nødsaget til at inddele arrangementet i to turnusser, så man kunne overholde afstandskrav og forsamlingsforbud.

I de fire forsøgsmarker kunne økologerne og de øvrige interesserede gøre sig klogere i flere forskellige retninger – lige fra marker med startgødning og efterafgrøder i vårbyg over afskallede havre og brug af Farmdroid-robotten og radrenser i en roemark til et meget interessant oplæg om projektet »Sort it out«, der er fokuseret på produktion af økologiske bønner og ærter til direkte brug i human konsum.

Netop den øgede fokus på plantealternativer til traditionelle fødevarer er noget, der rykker både i samfundet, men også på markerne. Økologikonsulent Jesper Fog-Petersen har i en årrække arbejdet med at udbrede grundlaget for produktion af planteproteiner, og projektet »Sort it out« er det øjensynlige bevis på, at det begynder at rykke på den front.

Kokke på smagsopgaver

I forsøgsmarken er der således gang i produktionen af økologiske bælgfrugter som hestebønner og ærtebønner. 15 slags af hver type. Og nogle af dem har fået positive tilkendegivelser, kunne han fortælle.

- Vi har haft fire kokke til at smage på det i sidste weekend, og deres samlede melding var til hestebønner, at hovedparten – især i de kendte sorter – spiser man i Mellemøsten, men man ville ikke anbefale dem. De smagte ikke interessant.

Andre havde kokkene vist større begejstring for, fortalte Jesper Fog-Petersen.

- Der var nogle af de andre i forsøget, der smagte rigtig lækkert. En af dem hedder Hangdown og er en kendt havesort sydpå, men kan også købes herhjemme. Den smagte virkelig godt, mente nogle af dem.

Havren vækker interesse

Trods det forøgede plantefokus i økologien er der også udvikling inden for foder til blandt andet økologiske grise og økologisk fjerkræ. Og afskallet havre har vist sig at være interessant foder til de økologiske husdyr, oplyste Per Jensen fra Økologisk VKST.

- Den er nem at dyrke, den er sund, giver en god mave-tarmsundhed hos de økologiske grise, og den har også en god smag, så de kan faktisk godt lide det, plus at når man så får fjernet den tungt fordøjelige skaldel, så får man en bedre foderværdi og en højere energitæthed, fortalte han og fortsatte:

- Derudover har vi hele aminosyredelen, der også er interessant ved den afskallede havre. Man kan komme ud for, at de økologiske grise mangler noget metanin i foderrationen, og det gør, at man nogle gange kommer til at skrue for meget op for proteinforsyning for at være sikker på at have nok metanin med.

Og ved fjerkræene er det både metanin og systein, der er kritiske i forhold til at få nok, så derfor er den afskallede havre en rigtig interessant profil. Hvis man sammenligner den med hveden, så har den en højere indhold af de her essentielle aminosyre.