Økologer får støtte af DN i klimaafgiftsdebatten

En kommende CO2-afgift bør indrettes, så den også medregner miljøfordele fra økologisk landbrug, mener man hos Økologisk Landsforening, og det synspunkt får opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening.

Der mangler teknologier, der kan hjælpe økologisk landbrug med at lave de samme klimaforanstaltning, som man kan i konventionelt landbrug. Og det vil komme til at koste økologien dyrt ved en indførsel af en CO2-afgift, da der i Svarer-rapporten er et stort fokus på de løsninger, der fx kan suge metan ud af stalde, eller brug af tilsætningsstoffer som Bovaer.

Det pointerer forperson i Økologisk Landsforening, Michael Kjerkegaard i et interview med Politiken.

- Den nuværende model for en CO2- afgift betyder, at økologiske landbrug risikerer at udgøre en uforholdsmæssig stor andel af de landbrug, der skal lukke. Derfor er vi meget imod en rå afgift, som ikke indregner, at vi blandt andet har dyr på græs, der binder mere kulstof og derfor udleder mindre CO2, siger Michael Kjerkegaard til avisen.

Selv om regeringen ved flere lejligheder har slået fast, at der skal havne mere økologi på tallerkenerne, både i Danmark og i udlandet, har økologien haft svært ved at øge markedsandelene de seneste år. Seneste opgørelse over det økologiske areal i Danmark viste, at der i 2023 blev dyrket 303.563 hektar økologisk i Danmark, hvilket svarer til 11,4 procent af det samlede produktionsareal.

Fald i økologien

Samtidig er antallet af økologiske bedrifter faldet med 135, så der nu er 3.960 økologiske bedrifter i Danmark, viser tal fra Landbrugsstyrelsen. Det ærgrer Michael Kjerkegaard.

- Det er ikke den vej, det skal gå. I Økologisk Landsforening arbejder vi for, at vi skal have både bedre og mere økologi, og vi arbejder for, at økologien skal være normen frem for nichen. Det gør vi, fordi vi skal have et bæredygtigt landbrug. De nye tal viser, at politikerne skal geare mere op og tage mere ansvar for at lægge skinnerne ud til omstilling, siger han.

Og spørger man hos Danmarks Naturfredningsforening, bør man tage højde for driftsgrenens problematikker i forhold til en CO2-afgift.

- Vi er tilhængere af en høj ensartet CO2-afgift, som flugter med niveauet i industrien. Men det er klart, at hvis man helt entydigt kun fokusere på den ene grønne udfordring uden at have blik for kompleksiteten i den grønne omstilling, kan man ende på afveje, siger præsident for DN, Maria Reumert Gjerding i en skriftlig kommentar til avisen.

Senest i juni måned skal den grønne trepart aflevere sin rapport omkring en indføring af en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer. Derefter skal der forhandels en politisk aftale på plads på Christiansborg.

Læs også