Mange arbejdsgivere vil gerne tilgodese ansatte med en julegave eller en firmajulefrokost. Men hvordan ser det egentlig ud med fradragsmulighederne, og hvad med moms?
Mange virksomhedsejere betænker deres medarbejdere med en gave i forbindelse med julen som påskønnelse for årets indsats. Det gælder også på landbrugsbedrifter. Men hvordan er reglerne egentlig?
Indledningsvis slår afdelingsleder Anna Boel fra Seges’ afdeling for jura og skat fast, at udgiften til virksomhedens julegaver er en personaleudgift, der kan trækkes fra i skatteregnskabet.
En arbejdsgiver kan give en ansat gave for op til 1.200 kroner i 2019, uden af den ansatte skal beskattes af gavernes værdi. Hvis værdien er mere end de 1.200 kroner, skal den ansatte beskattes af hele beløbet. Her tælles alle gaver med, som den ansatte har fået i løbet af året. Arbejdsgiveren kan altså godt give en julegave, der har en værdi på op til 1.200 kroner. Men så skal hele beløbet beskattes, hvis arbejdsgiveren det pågældende år også har givet andre gaver.
- Der er også en særlig »800 kroner«-regel. Hvis en julegave har en værdi på højst 800 kroner, skal den ansatte ikke beskattes af julegavens værdi, selvom den ansatte i løbet af året har fået gaver for mere end de 1.200 kroner. Hvis arbejdsgiveren f.eks. i løbet af året har givet gaver for 500 kroner, og til jul giver en gave på 800 kroner, skal den ansatte »kun« beskattes af 500 kroner. Julegaven til 800 kroner er skattefri, forklarer Anna Boel.
Skat på gaver over 1.200 kroner
Julegaver til mere end 1.200 kroner er altid skattepligtige. Giver en arbejdsgiver således en julegave til mere end 1.200 kroner, skal arbejdsgiveren opgive beløbet til Skat som en del af lønnen og kan trække hele udgiften fra som driftsomkostning. Julegaven er kun skattefri, hvis det er en tingsgave. En ansat skal altså altid betale skat af gaver i form af kontanter og gavekort, der kan byttes til kontanter.
- Momsen af udgifter til julegaver til virksomhedens ansatte kan ikke fratrækkes i momsregnskabet. Men arbejdsgiveren har skattemæssigt fradrag også for momsudgiften, lyder det fra Seges.
Julefrokost med moms
Hvis julefrokosten holdes på en restaurant, et hotel eller andet, kan der foretages fradrag for 25 procent af momsen af udgifterne til bespisning i momsregnskabet. Dette gælder også for bespisningsudgifter for arbejdsgiveren og dennes ægtefælle.
Ifølge Seges, kan der derimod ikke trækkes moms fra, hvis julefrokosten afholdes i virksomhedens egne lokaler. Momsen af udgifter til musik og underholdning kan ikke fratrækkes i momsregnskabet. I det omfang, der ikke er fradrag for momsen i momsregnskabet, indgår momsbeløbet i den udgift, som arbejdsgiveren skattemæssigt har fradrag for.
cab