bannerPos

L&F-formand: - Det kunne have været meget værre

Vi kan konstatere, at der er nogle, der har en meget, meget forsigtig holdning til det her, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, ovenpå den politiske aftale omkring sprøjteforbud i BNBO.

Lasse Ege Pedersen

11-01-2019 18:00
Selvom L&F-formand Martin Merrild har svært ved at se det faglige belæg for et generelt sprøjteforbud i BNBO, så hæfter han sig ved, at der bliver lovet fuld kompensation til de landmænd, som rammes.

Det er ikke nogen hemmelighed, at man i Landbrug & Fødevarer ikke mener, at der er belæg for et generelt sprøjteforbud i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

Organisationen har for tiden således blandt andet gang i en retssag mod Egedal Kommune, som har forbudt brugen af pesticider i et af kommunens BNBO’ere.

Alligevel ånder man i Landbrug & Fødevarer lettet op efter resultatet af den nye politiske aftale, som netop vil indføre et generelt sprøjteforbud i samtlige af landets BNBO.

Det sker fordi, der bliver lovet fuld kompensation til de landmænd, som bliver berørt. I aftaleteksten kan man læse, at det enten skal ske ved en engangserstatning eller en løbende årlig kompensation.

- Vi har set nogle steder, der har man haft en helt urimelig holdning om, at man bare kan gå ud at forbyde landmænd at bruge pesticider, og så give dem en eller anden latterlig erstatning. Det skal man huske, at det har været baggrundstæppet for det her.

- Med den her aftale har vi nu fået slået fast, at sådan kan man bare ikke behandle landmænd. Landmænd skal have en ordentlig erstatning, og det har vi sådan set også kæmpet for hele tiden, siger Martin Merrild.

Han fortæller, at den enkelte landmand ikke skal lide et tab bare fordi, at vedkommende tilfældigvis har jord nær en vandboring.

- Nu vil vi så løbende holde øje med, hvad der sker, siger Martin Merrild.

 

Forsigtig holdning

Han fortæller, at ser man på sprøjteforbuddet med de faglige briller, så giver det egentlig ikke så meget mening.

- Vores holdning er, som den altid har været. Altså at det nuværende godkendelsessystem, som vi har i Danmark til pesticidanvendelse, giver en tilstrækkelig beskyttelse af vores drikkevand.

- Men nu kan vi så konstatere, at der er nogle, der gerne vil tegne en yderligere forsikring. Vi kan konstatere, at der er nogle, der har en meget, meget forsigtig holdning til det her, siger Martin Merrild.

Han fortæller, at der selvfølgelig kan være områder, hvor det giver mening ikke at bruge pesticider, hvis det bliver vurderet, at der er en risiko for en såkaldt »tragt-effekt«. Tragteffekten betyder, at stoffer som for eksempel pesticider, der sprøjtes på jorden lige rundt om en boring, kan blive »suget« ned mod det grundvand, der pumpes op i boringen.

- Men nu kan man ikke bare gratis gå ud og tegne store områder (med sprøjteforbud, red.), fordi det får en økonomisk konsekvens. Derfor må vi håbe, at det her betyder, at det arbejde med at få kortlagt hvilke områder, som skal beskyttes, nu bliver gjort meget grundigt, siger Martin Merrild.

Alle opgaver er vigtige

Hos Go-Gris I/S har de succes med at fastholde deres medarbejdere, og ifølge medejer Martin Mogensen, behøver indsatsen ikke at være så højtravende for at lykkes med et godt team.

Ny slam-teknik genbruger fosforgødning

Frisk slam ud på markerne som gødning er ikke velset, selvom fosfor fremover bliver en mangel i verden. Nyt dansk firma kan nu udvinde P af slam uden energi udefra.

Danish Crown kan bygge til i Kina

Manglen på svinekød i Kina kan i fremtiden få Danish Crown til at bygge endnu en fabrik i riget i midten.

Stormøde forud for folketingsvalg: Vil have faglighed ind i dansk landbrugspolitik

6. maj er landmænd forud for det kommende folketingsvalg atter indkaldt til stormøde på Agerskov Kro i Sønderjylland. På programmet er en række velkendte udfordringer for landbruget, som ifølge Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen endnu er langt fra at blive løst.
Side 1 af 1518 (30348 artikler)Prev1234567151615171518Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer