L&F-formand: - Det kunne have været meget værre

Lasse Ege Pedersen 11-01-2019 18:00:19
Vi kan konstatere, at der er nogle, der har en meget, meget forsigtig holdning til det her, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, ovenpå den politiske aftale omkring sprøjteforbud i BNBO.
Selvom L&F-formand Martin Merrild har svært ved at se det faglige belæg for et generelt sprøjteforbud i BNBO, så hæfter han sig ved, at der bliver lovet fuld kompensation til de landmænd, som rammes.

Det er ikke nogen hemmelighed, at man i Landbrug & Fødevarer ikke mener, at der er belæg for et generelt sprøjteforbud i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

Organisationen har for tiden således blandt andet gang i en retssag mod Egedal Kommune, som har forbudt brugen af pesticider i et af kommunens BNBO’ere.

Alligevel ånder man i Landbrug & Fødevarer lettet op efter resultatet af den nye politiske aftale, som netop vil indføre et generelt sprøjteforbud i samtlige af landets BNBO.

Det sker fordi, der bliver lovet fuld kompensation til de landmænd, som bliver berørt. I aftaleteksten kan man læse, at det enten skal ske ved en engangserstatning eller en løbende årlig kompensation.

- Vi har set nogle steder, der har man haft en helt urimelig holdning om, at man bare kan gå ud at forbyde landmænd at bruge pesticider, og så give dem en eller anden latterlig erstatning. Det skal man huske, at det har været baggrundstæppet for det her.

- Med den her aftale har vi nu fået slået fast, at sådan kan man bare ikke behandle landmænd. Landmænd skal have en ordentlig erstatning, og det har vi sådan set også kæmpet for hele tiden, siger Martin Merrild.

Han fortæller, at den enkelte landmand ikke skal lide et tab bare fordi, at vedkommende tilfældigvis har jord nær en vandboring.

- Nu vil vi så løbende holde øje med, hvad der sker, siger Martin Merrild.

 

Forsigtig holdning

Han fortæller, at ser man på sprøjteforbuddet med de faglige briller, så giver det egentlig ikke så meget mening.

- Vores holdning er, som den altid har været. Altså at det nuværende godkendelsessystem, som vi har i Danmark til pesticidanvendelse, giver en tilstrækkelig beskyttelse af vores drikkevand.

- Men nu kan vi så konstatere, at der er nogle, der gerne vil tegne en yderligere forsikring. Vi kan konstatere, at der er nogle, der har en meget, meget forsigtig holdning til det her, siger Martin Merrild.

Han fortæller, at der selvfølgelig kan være områder, hvor det giver mening ikke at bruge pesticider, hvis det bliver vurderet, at der er en risiko for en såkaldt »tragt-effekt«. Tragteffekten betyder, at stoffer som for eksempel pesticider, der sprøjtes på jorden lige rundt om en boring, kan blive »suget« ned mod det grundvand, der pumpes op i boringen.

- Men nu kan man ikke bare gratis gå ud og tegne store områder (med sprøjteforbud, red.), fordi det får en økonomisk konsekvens. Derfor må vi håbe, at det her betyder, at det arbejde med at få kortlagt hvilke områder, som skal beskyttes, nu bliver gjort meget grundigt, siger Martin Merrild.

Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28781 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer