bannerPos

L&F-formand: - Det kunne have været meget værre

Vi kan konstatere, at der er nogle, der har en meget, meget forsigtig holdning til det her, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, ovenpå den politiske aftale omkring sprøjteforbud i BNBO.

Lasse Ege Pedersen

11-01-2019 18:00
Selvom L&F-formand Martin Merrild har svært ved at se det faglige belæg for et generelt sprøjteforbud i BNBO, så hæfter han sig ved, at der bliver lovet fuld kompensation til de landmænd, som rammes.

Det er ikke nogen hemmelighed, at man i Landbrug & Fødevarer ikke mener, at der er belæg for et generelt sprøjteforbud i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

Organisationen har for tiden således blandt andet gang i en retssag mod Egedal Kommune, som har forbudt brugen af pesticider i et af kommunens BNBO’ere.

Alligevel ånder man i Landbrug & Fødevarer lettet op efter resultatet af den nye politiske aftale, som netop vil indføre et generelt sprøjteforbud i samtlige af landets BNBO.

Det sker fordi, der bliver lovet fuld kompensation til de landmænd, som bliver berørt. I aftaleteksten kan man læse, at det enten skal ske ved en engangserstatning eller en løbende årlig kompensation.

- Vi har set nogle steder, der har man haft en helt urimelig holdning om, at man bare kan gå ud at forbyde landmænd at bruge pesticider, og så give dem en eller anden latterlig erstatning. Det skal man huske, at det har været baggrundstæppet for det her.

- Med den her aftale har vi nu fået slået fast, at sådan kan man bare ikke behandle landmænd. Landmænd skal have en ordentlig erstatning, og det har vi sådan set også kæmpet for hele tiden, siger Martin Merrild.

Han fortæller, at den enkelte landmand ikke skal lide et tab bare fordi, at vedkommende tilfældigvis har jord nær en vandboring.

- Nu vil vi så løbende holde øje med, hvad der sker, siger Martin Merrild.

 

Forsigtig holdning

Han fortæller, at ser man på sprøjteforbuddet med de faglige briller, så giver det egentlig ikke så meget mening.

- Vores holdning er, som den altid har været. Altså at det nuværende godkendelsessystem, som vi har i Danmark til pesticidanvendelse, giver en tilstrækkelig beskyttelse af vores drikkevand.

- Men nu kan vi så konstatere, at der er nogle, der gerne vil tegne en yderligere forsikring. Vi kan konstatere, at der er nogle, der har en meget, meget forsigtig holdning til det her, siger Martin Merrild.

Han fortæller, at der selvfølgelig kan være områder, hvor det giver mening ikke at bruge pesticider, hvis det bliver vurderet, at der er en risiko for en såkaldt »tragt-effekt«. Tragteffekten betyder, at stoffer som for eksempel pesticider, der sprøjtes på jorden lige rundt om en boring, kan blive »suget« ned mod det grundvand, der pumpes op i boringen.

- Men nu kan man ikke bare gratis gå ud og tegne store områder (med sprøjteforbud, red.), fordi det får en økonomisk konsekvens. Derfor må vi håbe, at det her betyder, at det arbejde med at få kortlagt hvilke områder, som skal beskyttes, nu bliver gjort meget grundigt, siger Martin Merrild.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.

Næstformand i L&F inviterer kontroversiel veganer ind i sin svinestald

Manden bag flere ulovlige indtrængninger i svinestalde, Henrik Vindfeldt, stifter af Veganerpartiet, er blevet inviteret på besøg i stalden hjemme hos Landbrug & Fødevarers næstformand, Asger Krogsgaard.

Afgørelse om sprøjteforbud i Beder skal en tur i retten

Landbrug & Fødevarer har som ventet taget næste skridt i sagen om Aarhus Kommunes sprøjteforbud i Beder. Organisationen indbringer nu Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse, der stadfæstede forbuddet, for retten.

Maskinhandler: - Det er købers marked

Hos Kragmann A/S kan man lige nu finansiere sit maskinkøb til en negativ rente på 0,48 procent p.a. Ifølge maskinhandleren er markedet også på andre parametre attraktivt lige nu, hvis man skal have maskinparken opdateret.
Side 1 af 1568 (31357 artikler)Prev1234567156615671568Next