Stor forskel på roesorterne

KWS og BASF holdt for nylig fyraftensmøder for sukkerroedyrkere på Sjælland og Lolland-Falster.

Agronom Anders Christensen, BASF, gennemgik blandt andet nettomerudbyttet ved svampebekæmpelse i roerne, der over en årrække ligger på knap 3.000 kroner pr. hektar. Foto: Jørgen P. Jensen - Sidste år var vores mest solgte sorter Fabienna KWS og Selma KWS, hvor vi måtte melde udsolgt på den første, så mange gik forgæves, fortalte Annemette Hansen Tilsted fra KWS. Foto: Jørgen P. Jensen Roerne på Gyldenholm Gods står ligesom de fleste andre roemarker i år med sunde og store blade næsten uden synlige svampeangreb. Foto: Jørgen P. Jensen

En forskel på 3.440 kroner pr. hektar.

Så meget økonomi har der sidste år været i, om man valgte den bedste sukkerroesort eller uheldigvis valgte den dårligste roesort at dyrke.

- Det har forsøgene hos Nordic Beet Research på Lolland vist, fortalte agronom Anders Christensen, BASF, ude i en roemark i Vestsjælland, hvor 34 sukkerroedyrkere deltog på det første såkaldte fyraftensmøde – ud af i alt fire – for sukkerroedyrkere.

- Bedste sort var Selma KWS, hvor man kunne hente 2.219 kroner mere end gennemsnittet for alle sorter, og dårligste sort var sidste år Twix, hvor man mistede 1.221 kroner i forhold til gennemsnittet.

Anders Christensen påpegede også det store nettomerudbytte ved svampesprøjtning i sukkerroer.

Netop i år ser sukkerroerne dog generelt ud til at have færre synlige svampeangreb end tidligere år.

- Vi ser flotte roemarker med store, sunde blade i øjeblikket. Alligevel vil man kunne forvente, at en svampebekæmpelse vil kunne betale sig, lød Anders Christensens vurdering.

Roefrø klar til bestilling

Fyraftenmødet blev indledt af Annemette Hansen Tilsted fra KWS, der gennemgik den lange række af roesorter, som KWS har på markedet i større eller mindre mængder.

- Sidste år var vores mest solgte sorter Fabienna KWS og Selma KWS, hvor vi måtte melde udsolgt på den første, så mange gik forgæves.

- Allerede nu kan man bestille roefrø af både velafprøvede, kendte sorter og af nye testsorter ved at kontakte KWS direkte. I år er det nemlig første år, hvor Agricenter på Nordic Sugar ikke mere sælger roefrø, fortalte hun.

Solidarisk levering

Afslutningsvis gav Troels Frandsen, formand for Danske Sukkerroedyrkere, en aktuel orientering om samarbejdet mellem dyrkerforeningen og sukkerfabrikken.

Udover at anerkende den gode indsats fra firmaerne for at frembringe nye højtydende roesorter og tilsvarende god kemi applerede han til solidaritet mellem dyrkerne – både for at få en fair leveringsplan af roerne for alle og i forbindelse med en kommende tilpasning og reduktion af det samlede dyrkningsareal til det aktuelle marked for sukker.

- Vi indgik en ny 2025-aftale med Nordic Sugar i juni og i forhandlingerne hertil prøver vi at holde sukkerroer konkurrencedygtige økonomisk i forhold til andre afgrøder som raps, hvede og græsfrø.

- I aftalen er det ikke kun roeprisen, der er vigtig, men også den lange række af praktiske aftaler, som vi kæmper for at gøre så simple og retfærdige, som vi kan, sagde Troels Frandsen.

Læs også