Hele Danmark som et stort forsøgsareal

For fjerde år i træk har Seges Innovation og Dansk Planteværn holdt en temadag om præcision og graduering. Denne gang med ekstra fokus på kunstig intelligens og nyeste tekniske udstyr.

Den enkle og flybare Perplant-boks bliver her vist ved udstillingen på IPM-dagen. På taget af traktoren viser landmand Rasmus Eriksen her sin Perplant-boks monteret ved demoen på IPM-dagen. Afdelingsleder og landskonsulent i planteværn ved Seges Innovation, Carsten Fabricius, styrede formiddagens indlæg og konkluderede at fremtiden er dokumentation. Landmand Rasmus Eriksen, Sigridshøj ved Kalundborg, dyrker 600 hektar og har i nu to år afprøvet Perplant-modulet. - Foreløbig er den til grov-spotsprøjtning, hvor man for eksempel sprøjter tidsel-øer væk. Men der er en lynhurtig udvikling af den flytbare boks, fortæller han.

Fremtiden er dokumentation af alt i marken.

Sådan sluttede Carsten Fabricius, landskonsulent på Seges Innovation, sit indlæg på den IPM-dag, der blev afviklet for godt 150 landmænd og rådgivere på Trudsholm Gods ved Kirke Såby på Midtsjælland.

Hans pointe er, at hvad enten vi kan lide det eller ej – stadig er det overraskende få af især lidt ældre landmænd, der har kastet sig over teknik til præcisionslandbrug – så skal alle i fremtiden opsamle data om alt fra deres arbejde i marken.

- Ved at vi får samlet masser af data fra alle vores mejetærskere, marksprøjter, gødningsspredere m.v., så får vi hele Danmark til at være et stort forsøgsareal til at optimere vores beslutninger i marken gennem brug af AI, fastslog Carsten Fabricius.

Han forventer også, at aftagervirksomhederne af de danske planteavleres produkter i fremtiden vil stille større krav end lovgiverne vil.

Demo i marken

IPM-dagen afholdes af Dansk Planteværn, som er brancheorganisation for de danske planteværnsfirmaer, og af Seges Innovation i fællesskab.

Det er fjerde gang, temadagen om integreret plantebeskyttelse blev afholdt, og ligesom sidste år var hovedtemaet igen præcision.

I år med endnu mere fokus på brug af kunstig intelligens og de nyeste typer af kameraer og sensorer.

Flere af formiddagens mange indlæg blev efterfølgende vist ved demonstrationer i marken om eftermiddagen.

Det var blandet andet den enkle dataopsamler Perplant, som er udviklet af Rasmus Emil Hansen sammen med en indisk kollega.

- Vi tror på, at det kan gøres nemt og billigt. Derfor har vi lavet en boks med to kameraer, der direkte kortlægger marken, mens man kører. Ingen brug af tildelingskort, indlæsning eller andet.

Boksen kan frit flyttes rundt på traktor, sprøjte eller andre redskaber og kan kortlægge under kørslen i for eksempel en fuld 36 meter spredeboms bredde.

Rivende udvikling

- Foreløbig registrerer den farvekontraster – grønt ukrudt i gul stub eller grønt i brunt. Men vi arbejder på, at den også snart kan bestemme, hvilke ukrudtsarter, der forekommer i marken.

Ved hver overkørsel af markerne kortlægges disse og akkumuleres som viden i skyen.

- Derfor kan den selv i totalt mørke vide, hvor ukrudt befinder sig, ved at bruge viden fra tidligere overkørsler, forklarer Rasmus Emil Hansen ved eftermiddagens demo i marken.

Dagen sluttede med et indtryk af en rivende udvikling inden for præcisionsteknik mod langt mere dataopsamling gennem i nær fremtid langt mere enkle metoder.

Læs også