Stor økologisk køkkenhave fortæller den gode historie og drømmer stort
MarkLiv er en stor køkkenhave ved Hjørring, som dyrkes regenerativt økologisk, hvilket betyder at der røres så lidt ved jorden som overhovedet muligt. Indehaver Mads Rubæk sælger sine grøntsager til storkøkkener, restauranter og har som noget nyt i år introduceret andelskasser til private, som køber en andel af årets høst.
Den nu 29-årige Mads Rubæk levede det pulserende liv i København med lejlighed, take away og tre jobs. Et som fotograf, en uddannelse han var i fuld gang med, et i en børnehave og et på en restaurant.
Men tankerne om fremtiden begyndte at fylde mere og mere.
- Storbylivet var på den lange bane måske ikke lige mig, fortæller Mads Rubæk. Han var halvvejs i sin uddannelse som fotograf, men det var begyndt at gå op for ham, at et liv som fuldtidsprofessionel fotograf måske ikke lige var sagen alligevel.
- Jeg stod ved en skillevej, skulle jeg gå i gang med en anden uddannelse og sådan virkelig starte et liv op derovre eller skulle jeg skynde mig hjem og få startet et liv her, fortæller Mads, hvis dialekt ofte afslører, at han er født vendelbo og opvokset i Vrå.
Mads Rubæk skyndte sig hjem, parkerede fotograf-tankerne som en hobby og tog en uddannelse som serviceøkonom med speciale i hotel og restaurant, i Aalborg.
Lært alt på Youtube
Uddannelsen førte flere jobs i både store køkkener og restauranter med sig, og her så Mads Rubæk alle de råvarer, der kom ind ad bagdøren. Han blev gang på gang overrasket.
- De grøntsager, jeg kan huske fra min farmors køkkenhave, de lignede ikke dem, konstaterede han.
Og at en kammerat begyndte at læse til landmand på Kalø Landbrugsskole og arbejde et sted, hvor de producerede grøntsager, blev kimen til, at Mads lejede en hektar jord af sin far.
- Jeg vidste intet om at dyrke grøntsager, da jeg startede, men jeg er vokset op på et landbrug og ved hvad hårdt arbejde er, fortæller Mads Rubæk, som i dag er ekstremt perfektionistisk og detaljeorienteret, når det gælder dyrkning af grøntsager. Og alt hvad han ved om grøntsager, det har han lært på Youtube.
Tanken er bæredygtighed
Mads Rubæk betegner sit eget projekt, MarkLiv, som en stor økologisk køkkenhave.
- Jeg tror, det er fremtiden at dyrke mere med naturen og ikke imod naturen, lyder der.
Han dyrker agurker, tomater, peberfrugt, salat, rødkål, porrer, asparges og meget mere – i alt 50-60 forskellige grøntsager og mere end 100 forskellige sorter.
- Jeg har for eksempel syv forskellige slags cherrytomater.
Mads Rubæk dyrker efter et regenerativt princip, som betyder, at han rører så lidt ved jorden som overhovedet muligt.
Han har ingen traktor eller plov, men lader i høj grad jorden, naturen og dyrene deri lave de gode dyrkningsforhold.
- Det er med tanken om, at vi skal over i et mere bæredygtigt landbrug. Så når vi er færdige med at dyrke, så har vi ikke efterladt jorden ringere end da vi kom, siger han.
Der er dage hvor der bliver sået, dage hvor der plantes, dage hvor der luges og dage hvor der høstes.
MarkLiv er økologisk og sprøjter derfor ikke. De bruger heller ikke økologisk godkendte produkter, til at komme af med for eksempel insekter.
- Hvis det er insekter vi vil af med, så bruger vi insektnet og ellers er vi ude at nippe de små larver, hvis vi ser dem. Det er ikke større, end at vi kan gøre det.
Alt foregår med håndkraft
Alt laves i hånden, hvilket gør, at man blandt andet kan komprimere tingene lidt mere.
- Jeg har for eksempel fem rækkers gulerødder på 75-cemtimeters bede, hvis det var på et storlandbrug, så havde man måske 4 rækker på 120-centimeter, så på trods af, at jeg på arealet her ikke fylder mere end 0,7 hektar, så kan jeg have fem gange mere end hvis jeg havde gjort det som større landbrug gør.
- Det er en effektiv arbejdsplads, vi kører her, siger Mads, som har en mand ansat.
- Hvis man vil sælge grøntsager for en halv million, som vi sigter efter, så skal man stå tidligt op, lyder det fra producenten, som også høster flere gange pr. sæson på samme stykke jord. Så snart en række gulerødder er høstet, sættes en ny.
Afsætningskanaler
MarkLiv er en niche og Mads Rubæk afsætter primært sine grøntsager til erhvervskunder blandt andet Vrå Højskole og restauranter i den mere dyre ende i Skagen, Frederikshavn og Løkken, hvor Mads Rubæk foruden sine grøntsager også sælger et brand.
Han er i gang på andet år og har fra denne sæson introduceret andelskassen. Et koncept hvor private kunder kan købe en andel af årets høst. Fra start har 32 kunder valgt at købe en andelskasse en gang om ugen i 20 uger. Kunden vælger, om det skal være en stor eller en lille kasse og betaler for hele sæsonen forud. Det gør, at Mads får pengene i foråret på det tidspunkt, hvor han selv har mange udgifter.
Hans drøm for næste år er 75 solgte andelskasser og rammer han 100, kan han leve af det.
- Jeg er optimist og tror på det. Der er 65.000 indbyggere i Hjørring Kommune. Lur mig om der ikke er flere, der gerne vil det her. Vi skal bare lige finde hinanden. Jeg skal være kreativ med at komme ud med det her produkt, men når jeg kommer ud, får jeg til gengæld også rigtig positive tilbagemeldinger, siger Mads Rubæk.
MarkLiv har også åbent alle hverdage fra 13-18. Her kan folk komme forbi og købe, når blot de minimum køber for 150 kroner.
Økonomi
Mads Rubæk bruger lige nu al sin tid på MarkLiv, men er ikke der endnu, hvor han kan leve af det. Han har kastet 300.000 kroner ind i projektet, startede på en bar mark og har i dag fire drivhuse på i alt 600 kvadratmeter plus et par containere.
MarkLiv løber lige rundt.
- Det går lige nu i nul, men det er klart, jeg skal også tænke langsigtet og kunne lægge til side og derfor har jeg sagt til mig selv, at jeg bruger fem år på det. Og hvis ikke jeg kommer dertil, hvor jeg også kan lægge til side, så pakker jeg nok sammen, siger Mads Rubæk.
Men han er optimist og tror på det og kan også sagtens mærke, at hans andet år, har været langt bedre end det første.
- Ting skal lige løbes i gang, folk skal lige høre om det, men man må også bare erkende, at jeg er oppe imod et virkelig, virkelig effektivt system. Grøntsager fra hele verden, som ligger nede i den lokale Netto, det er nemt og folk skal jo alligevel derned. Og det er heller ikke fordi, at jeg ikke vidste, at det ville blive svært at sælge det, og det er heller ikke fordi, at jeg har lagt et budget, som vi overhovedet ikke holder, men der er længere til det sted, hvor man kan sige, at jeg kan leve af det, end jeg i første omgang troede, erkender grøntsagsmanden og erkender, at det med grøntsagerne ikke er vanskeligt, det er derimod afsætningen.
Unikke oplevelser
Drømmene er mange og Mads Rubæk håber at det i fremtiden er muligt at give folk den hele oplevelse og mere end den smagsoplevelse og historie han i dag kan fortælle.
En cafe med vinduer lige ud til gulerodsrækkerne og tomatplanterne hængende, så man blot kan række en hånd ud og tage en. Han drømmer også om dyr, høns og æg…
Og så drømmer han om at kunne give folk en unik oplevelse.
- Sidste vinter byggede jeg et tiny-house på en gammel halmvogn, som jeg gerne vil leje ud til turister, siger den unge vendelbo, som også ser ferielejligheder som en del af fremtiden.
Alt sammen noget, som kan føre tilbage til kvalitet, oplevelsesøkonomi, bæredygtighed og vejen fra jord til bord.
- På trods af, at jeg er en dråbe i et stort hav, hvis jeg kan gøre en lille forskel og få fortalt nogle mennesker om, at der er noget, der hedder regenerativt landbrug, eller i hvert fald pløjefrit landbrug og hvad det egentlig betyder og hvorfor det er godt, Så giver det her mening for mig, siger en smilende Mads Rubæk.
- Jeg vidste intet om at dyrke grøntsager da jeg startede, men jeg er vokset op på et landbrug og ved hvad hårdt arbejde er.
Mads Rubæk, grøntsagsproducent, Vrå
- På trods af, at jeg er en dråbe i et stort hav, hvis jeg kan gøre en lille forskel og få fortalt nogle mennesker om, at der er noget, der hedder regenerativt landbrug, eller i hvert fald pløjefrit landbrug og hvad det egentlig betyder og hvorfor det er godt, Så giver det her mening for mig.
Mads Rubæk, grøntsagsproducent, Vrå