Prisen på afgrøderne og prisen på energi.

Det er de to ting, der styrer prisen på kvælstofgødning i verden.

Det fastslog planteavlskonsulent Ole Schou på det årlige planteavlsmøde i VKST, der netop er blevet afholdt i tre gentagelser i henholdsvis Sorø og Nykøbing Falster.

Her var det naturlig nok de høje gødningspriser og de endnu højere afgrødepriser, der tog en stor del af fokus.

- Ser vi markedspriserne på afgrøderne og på kvælstofgødning over tid, ser vi en næsten helt sammenfaldende bevægelse, lød det fra Ole Schou til de cirka 50 planteavlere, der havde valgt at deltage i aftenmødet.

Forståeligt at når salgsprisen er høj, vil man give mere kvælstof i de lande i verden, hvor man frit kan kvælstofgøde.

- Og det er stort set alle lande i verden – undtagen Danmark, påpegede Ole Schou.

Ny virkelighed

Og udsigterne for planteavlen er gode på verdensplan for det kommende år. Alle forventer næsten utroligt høje priser på korn og andre planteprodukter.

- Så I skal ikke regne med, at I kommer til at købe kvælstofgødning i for eksempel kalkammonsalpeter til 160-165 kroner, som vi gjorde for præcis et år siden i november 2020, understregede Ole Schou.

Det var omkring det tidspunkt, at gødningspriser for alvor begyndte at stige.

- Dengang lød anbefalingen »køb til det næste halvanden år« – selv om det var svært at finde plads til opbevaringen.

- Men sådan nogle store udsving i afgrødepriserne og dermed også kvælstofpriserne er den nye virkelighed. Det vil fortsætte fremover.

Vanvittigt

Ole Schou betegnede det som »vanvittigt« at se den samlede effekt af høje afgrødepriser, stigende energipriser og nedlukket kapacitet på gødningsfabrikkerne.

- Men de store udsving er kommet for at blive. Og for at afbøde dette i den enkelte planteavlers økonomi, bør man fremover altid have mindst 50 procent af sit gødningsforbrug ligge hjemme på lager, lød konklusionen.

En lang række andre emner end de overraskende høje gødnings- og afgrødepriser blev også gennemgået på de velbesøgte planteavlsmøder i VKST.

Planter