Sidste gang, den gennemsnitlige sådato var før 1. april, var i 2014, og 2014 endte som et fantastisk roeår. Generelt set var vækstsæsonen 2014 rigtig god for roerne, og det endte med, at 2014 stadig er året med de højeste udbytter opnået i roer nogensinde.

- Det er et anderledes forår og en spændende vækstsæson, vi er startet på. Den forventede gennemsnitlige sådato for 2022 er noget af det tidligste, vi har haft i Danmark og ender måske omkring 25. marts, siger Mette Andersen fra Nordic Sugar Agricenter.

I år er langt de fleste roer sået tidligt, men da såningen var færdig, ramte en kuldeperiode, som lignede det, vi så i 2021.

- Det er et anderledes forår og en spændende vækstsæson, vi er startet på.

Mette Andersen, Nordic Sugar Agricenter

- Varmen i påsken og dagene efter giver roerne et forspring fra skadedyrene, siger Mette Andersen.

Hun oplever, at mange har fået lavet et rigtig godt såbed, hvor jorden ligger tæt omkring roefrøet. Den efterfølgende regn gør, at Force-bejdsen har optimale forhold og beskytter den lille roeplante mod skadedyr tidligt i væksten.

En ny situation

Nogle står i en ny situation og andre skal finde erfaringer fra tidligere frem. For hvordan skal man håndtere roer, som er bejdset med Force-bejdsning?

Force beskytter roerne under jorden, og med et veletableret såbed virker Force optimalt. Force aktiveres med fugtighed og danner en gaslomme omkring frøet, som beskytter roeplanten mod skadedyr.

- Forcen er omkring frøet i op til seks uger, herefter bør roerne være store nok til at kunne klare de små underjordiske skader, trips og runkelroebiller kan lave, siger Mette Andersen og fortsætter:

- Det er skaderne over jorden, der er mulige at bekæmpe. Der skal først køres, når skadestærsklen er overskredet, og når man er sikker på, at skadedyrene er fremme. For vi er ikke interesseret i at få fjernet markens nyttedyr.

Hun fortæller, at forsøg lavet af Nordic Beet Research de seneste år viser, at selv kraftige overjordiske trips-angreb ikke giver et mærkbart udbyttetab, og at roerne vokser fra det.

Forsøg fra hele Europa viser, at virus-gulsot overført fra ferskenbladlus ofte giver det største udbyttetab i roer, når der ses på udbyttereduktioner forårsaget af skadedyr.

Besøg og »Duk-op«-møder

De nye forhold i markerne gør, at Nordic Sugar Agricenter følger markerne og insekterne tæt. Så ud over muligheden for at få rådgivning direkte i marken ved et markbesøg, bliver der i år afholdt »Duk-op«-møder.

- Det vil være små, korte markmøder rundt omkring i dyrkningsområdet gennem vækstsæsonen, med et tema, som er relevant på det pågældende tidspunkt og i den pågældende mark, siger Mette Andersen.

Møderne vil blive annonceret én til to dage før afholdelse på Nordic Sugars hjemmeside. Har man marker indenfor en afgrænset radius af mødets placering, vil man få en notifikation på Nordic Sugars app.

- Et møde vil være omkring 30 minutter om et specifikt emne, og der vil ikke være tilmelding, man dukker bare op, siger Mette Andersen, som håber, at mange vil komme og få lidt faglig viden med hjem i en travl hverdag.

Planter