7.500 tons sukkerroer til biogas

Der har aldrig før stået roeoptagning på programmet hos Dalmose Vognmandsforretning i marts og april, men i år har der været fuld gang i optagningen af frostskadede roer, der køres til biogasanlæg.

En stor del af roerne er blevet fragtet til biogasanlægget i Glamsbjerg på Fyn. I efteråret er der lejet folk ind, så der er 12-14 mand til at klaret arbejdet i roemarkerne, men den seneste tid har to mand klaret al arbejdet. Kenneth Woodham har ikke prøvet en lignende sæson i sine 18 år med roer. Det er da også første gang, at Dalmose Vognmandsforretning har taget roer op i marts og april.

- I de 18 år, jeg har rodet med roer, har jeg ikke været ude for noget lignende, fortæller Kenneth Woodham, der er ansvarlig for roeafdelingen hos Dalmose Vognmandsforretning i Sydvestsjælland.

I slutningen af marts kørte han afsted med i alt 6.000 tons frostskadede sukkerroer, som vognmandsforretningen i dagene forinden har taget op i Vest- og Sydsjælland og fragtet til biogas – størstedelen er blevet kørt tværs over Fyn til Glamsbjerg.

Og efter påske kørte den sydvestsjællandske vognmandsforretning til Fyn med yderligere 1.500 tons roer, der blev opgivet i efteråret.

Det har langt fra været et optimalt år på sukkerroefronten, hvor avlerne i alt har måttet opgive at få taget knap 1.000 hektar op – i området, som Dalmose Vognmandsforretning dækker, blev cirka 500 hektar i jorden.

Kenneth Woodham glæder sig over, at det endelig er blevet muligt både at få roerne op og at finde en alternativ afsætning. Det har dog givet udfordringer at skulle ud med roeoptagerne i marts.

- Når vi kører i efteråret, plejer vi jo at leje en masse folk ind. Når vi er flest, er vi 12-14 mand, men nu er vi kun to mand til at klare den, så der har været nok at se til, fortæller Kenneth Woodham, der selv har stået for at læsse og fragte, mens en makker har siddet i optageren.

Roeafdeling med vokseværk

Sukkerroerne er et stadigt voksende ben af forretningen hos Dalmose Vognmandsforretning. Sidste år såede de 1.250 hektar sukkerroer i området fra Kalundborg til Møns Klint, mens der i år skal puttes roer i jorden på 1.800 hektar.

I efteråret tog de 3.800 hektar op, og siden er antallet af optagere vokset fra fire til fem, så Kenneth Woodham håber også her på, at arealet bliver øget betragteligt i denne sæson.

Med 1.800 hektars såning forude har der udover optagning af de frostskadede roer også været fokus på de tre såmaskiner hjemme i maskinhuset.

- Det har lige været med at få det hele til at gå op, når både optagere og såmaskiner skal være klar, forklarer Kenneth Woodham.

- Der var ikke meget, der gik let sidste år. Det startede allerede under såningen, hvor vejret ikke tillod os at køre mange dage i træk. Så vi håber at få flere tørvejrsdage i træk i denne omgang. Når det bare kører derudaf, kan vi så 250 hektar om dagen, fortæller han.

Og optagningen i den kommende sæson må også meget gerne være klaret inden nytår.

- Vi behøver ikke at få en sæson, som vi lige har haft de næste 10 år, fastslår han.

Det håb deler vognmandsforretningens direktør og ejer, Henrik Jørgensen.

- Vi har aldrig før været ude at tage roer op i marts, og det kommer vi forhåbentlig heller ikke til at skulle igen, fastslår direktøren.

Læs også