BL: - Halmsituationen forværres af tossede regler
Ifølge Bæredygtigt Landbrugs formand er det sådan, at når en landmand sælger halm fra marken, bliver han ikke godskrevet de næringsstoffer, der fjernes. Det bør laves om, opfordrer han til.

Ifølge BL-formand Flemming Fuglede Jørgensen er det sådan, at når en landmand sælger halm fra marken, bliver han ikke godskrevet de næringsstoffer, der fjernes: - - Reglerne bør straks laves om – det kan gøres meget enkelt og være til glæde for dyr, biogas og varme, pointerer han.
Sol og varme er godt for turisterhvervet i Danmark – men landbruget lider under den manglende nedbør. Det nærmer sig et nedbørsunderskud på 200 mm, lyder det fra formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.
Han pointerer, at tørken naturligvis går ud over udbytterne på marken også hvad angår halm, og det betyder, at halm bliver en mangelvare.
- Naturligvis skal vi alle hjælpe med til, at dyrene har foder. Derudover skal de mange halmkontrakter til varmeværker og biogasanlæg opfyldes. Så et år som i år er der rigelig brug for den halm, der er. Men der er desværre et stort bureaukratisk problem, der spænder ben for at udnytte al halmen. Det skal løses.
Næringsstoffer godskrives ikke
Ifølge BL-formanden er det sådan, at når en landmand sælger halm fra marken, bliver han ikke godskrevet de næringsstoffer, der fjernes.
- Modsat bliver han tilskrevet de næringsstoffer, han får i dyregødning, i restprodukter fra biogasanlæg og værst af alt også af den aske, han får tilbage fra halmvarmeværker.
- Det betyder, at de let omsættelige næringsstoffer i halm ikke tæller i et gødningsregnskab, mens den aske, man får tilbage og som måske først frigives i løbet af 20 år, regnes med. Samtidig er den halm, der bliver på marken god for jordstrukturen.
Uholdbart
Det er alt i alt et uholdbart regnestykke, der kan få halmproducenter til at lade være med at stille halm til rådighed for de, der mangler halm et år som i år, vurderer BL-formanden.
- Reglerne bør straks laves om – det kan gøres meget enkelt og være til glæde for dyr, biogas og varme, fastslår Flemming Fuglede Jørgensen.