Forud for beslutningen om at alle mink i Danmark skulle aflives, afviste regeringen at dele data fra Statens Serum Institut, fordi de ifølge regeringen ikke var klar. Men det var de, viser nye oplysninger ifølge Berlingske. Nu skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om sagen.
Da statsminister Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde den 4. november lød det blandt andet således:
- Virus er muteret i mink. Den muterede virus har spredt sig til mennesker. Og hvad værre er – og det er meget, meget alvorligt – har Statens Serum Institut i laboratoriet fundet eksempler på virus i 5 minkfarme og hos 12 mennesker, der udviser nedsat følsomhed på antistoffer. Med andre ord: Den muterede virus – via mink – kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal.
Undersøgelserne blev lagt til grund for beslutningen om, at alle mink i Danmark skulle aflives.
Men forud for det famøse pressemøde var der gået et forløb med politiske forhandlinger, og herunder havde flere politikere, blandt andet sundhedsordfører hos de Radikale, Stinus Lindgren, bedt om at få mulighed for at se de dokumenter, der skulle legitimere beslutningen om at aflive de mange millioner mink.
Minister skal i samråd
Men det blev afvist, fordi de pågældende data ikke var klar. Men det var de ifølge Berlingske. Ifølge avisen sendte Statens Serum Institut den 2. november et notat med de pågældende data til Sundheds- og Ældreministeriet.
De nye oplysninger har nu fået Stinus Lindgren til at kalde Sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd i sagen.
- Vi er som ordførere nødt til at regne med, at vi får retvisende og fyldestgørende information, når vi spørger. Jeg bad tidligt om at få at vide, præcist hvad SSI havde fundet. Der gik næsten en uge, før de data blev delt, skriver Stinus Lindgren på Twitter.
Pape er rystet
Som den radikale ordfører nævner, blev notaterne først udleveret den 10. november, da aflivningen af minkene var i fuld gang og flere steder afsluttet. Baseret på notaterne kunne forskere ret hurtigt konkludere, at en sammenhæng mellem coronasmitte i mink og risikoen for mindre effektivitet i coronavaccine var stærkt overdrevet.
Hos De konservative er partiformand Søren Pape Poulsen rystet over de nye oplysninger. Han kræver nu en undersøgelse af hele forløbet, blandt andet med fokus på, hvilke oplysninger, som Statsministeren lå inde med, da hun meddelte lukningen af minkerhvervet.
- Det var en panisk beslutning at slå alle mink ned, og når regeringen ikke har villet fortælle os, hvad der lå til grund for beslutningen, bekræfter det bare, at den ikke har kunnet håndtere den magt, den har givet sig selv. Tænk, hvad det har kostet samfundet i milliarder, at regeringen på den måde har sat demokratiet ud af kraft, siger den konservative partileder til Berlingske.
Ifølge Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedspolitik og sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, er der ikke nogen argumenter for ikke at udlevere de ønskede oplysninger til partierne i Folketinget.
Han siger til Berlingske, at politikerne med notatet i hånden formentlig ville få en pejling om, at fremstillingen af »en pandemi i pandemien« og nødvendigheden af en øjeblikkelig aflivning af alle mink var overdrevet.
Regeringen er tavs
I redegørelsen, som Statens Serum Institut havde lavet til Sundheds- og Ældreministeriet, fremgik det blandt andet, at det var »væsentligt, at den danske minkproduktion på 15-17 millioner individer udgør et stort reservoir, der ifølge risikovurderingen indebærer en alvorlig trussel mod folkesundheden, idet virus, der spredes fra dyr til mennesker, er svært at kontrollere«.
Men her var der øjensynligt ikke taget højde for, at langt størstedelen af minkene alligevel skulle aflives få uger senere i forbindelse med pelsning af dyrene..
Hverken regeringen, andre fra Socialdemokratiet, eller Statens Serum Institut, har ønsket at stille op til et interview med Berlingske. Man henviser til den granskningskommission, der skal undersøge minksagen. Men det hører dog med til historien, at kommissionen ikke skal undersøge det sundhedsfaglige grundlag for beslutningen.
hka