Det er endnu uvist, hvordan en kommende dansk regering kommer til at se ud. Således er der sluppet meget lidt ud fra forhandlingerne på Marienborg, men de seneste dage har der været fokus på klima og miljø i forhandlingerne.

Kort inden valget den 1. november talte statsminister Mette Frederiksen for at øge klimamålene. Og ifølge Dagbladet Information kan det tal godt være på 80 procent. Også uden at det vil koste i samfundsøkonomien, lyder det fra professor Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet.

- Jeg er ikke bekymret for, at det skulle være for dyrt for samfundet generelt, og jeg er overhovedet heller ikke bekymret for, at det skulle koste os på konkurrenceevnen eller arbejdspladser. Tværtimod tror jeg, at det kan være gavnligt, siger han til avisen.

Dermed går han imod Lars Gårn Hansen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet og en del af De Økonomiske Råds formandskab. Han har tidligere sagt, at det ville give bedre mening at fremrykke datoen for, hvornår Danmark kan være helt CO2-neutralt.

Politisk pres

Også Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer ved Syddansk Universitet og hovedforfatter til FNs klimapanels IPCC-rapport, vender tommelfingeren op for et højere mål. Om det kan lade sig gøre, er et spørgsmål om politisk vilje, vurderer han.

- Der, hvor det virkelig batter, det er i den politiske tilgang, hvor vi kan vise endnu mere synlighed. 99,9 procent af udledningerne sker uden for Danmark, men vi kan som vestligt land inspirere andre store økonomier. Vi ved, at USA, Kina og EU alene står for 53 procent af de globale udledninger, og vi kan være med til at sætte en retning for dem. Og det gør vi med de 80 procent, siger han til Information.

Ifølge Brian Vad Mathiesen skal reduktionerne findes i landbrugs- transport- og energisektoren. Netop landbruget er under stigende politisk pres i spørgsmålet om den nødvendige klimaindsats.

Tidligere på måneden kom Klimarådet med et notat, der blandt andet konkluderede, at det er usikkert, om landbruget når i mål med sin klimaindsats, der skal bidrage til, at Danmark når de 70 procents reduktion inden 2030, blandt andet fordi den teknologi, der skal hjælpe i den retning, ikke er nået længere end til demonstrationsstadiet. 

Politik