En af de teknologiske løsninger, som kan gøre svineproduktion mere klimavenlig blev i går vist frem for erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en svinestald ved Tølløse. Her talte Danish Crown-direktør Jais Valeur om et behov for en stærk svineproduktion, også i fremtiden.
Om under to uger afleverer Danish Crowns direktør Jais Valeur en stak anbefalinger til regeringen om, hvordan landbrugs- og fødevaresektoren får sænket sin udledning af co2.
Det gør han, da han er formand for et af de 13 klimapartnerskaber, som regeringen har nedsat forud for de kommende forhandlinger om en klimahandlingsplan på Christiansborg. En plan som skal komme med erhvervslivets bud på, hvordan vi i Danmark kan sænke co2-udledningen med 70 procent inden 2030.
Udkastet til rapporten på landbrugs- og fødevareområdet er skrevet, og i går, på Bukkerupgård ved Tølløse på Sjælland hos svineproducent-brødreparret Knud og Kim Kjær Knudsen, løftede Jais Valeur lidt af sløret for indholdet.
Det gjorde han i anledning af, at Danish Crown havde inviteret erhvervsminister Simon Kollerup (S) en tur i grisestalden for at vise ham, hvordan man via teknologiske løsninger kan fremme den grønne udvikling ude på danske landbrug.
- Cirka 3,5 procent af valutaindtjeningen i Danmark kommer fra vores virksomhed, og vi skaber 30.000 jobs i yderområderne i Danish Crown. Det her med at producere grise er en del af Danmark og er en del af velfærdssamfundet, sagde Jais Valeur henvendt til ministeren.
Her lød det videre, at når rapporten fra klimapartnerskabet, som indeholder de konkrete anbefalinger til regeringen, kommer, så vil det her lyde, at der stadigvæk i fremtiden er behov for et stærkt landbrug i Danmark.
- Tilbage i midten af 00’erne snakkede alle om, at vi skulle udflage hele produktionen, og vi skulle være kreative, og så ville alt blive godt. Så skulle vi finde på det, og så lade andre producere.
- Men det holder ikke. Vi kan ikke lave udvikling uden at have en produktion. Vi har brug for en stor solid produktion til at skabe velfærd, men så skal vi have lavet en grøn omstilling af landbruget. Vi skal ned mod nul-udledning i 2050, og den vej er vi så nu ved at definere, sagde Jais Valeur.
Firma fortalte
Han lagde ikke skjul på, at anbefalingerne – ikke overraskende vil nogle nok mene – kommer til at kredse sig om behovet for udvikling af teknologiske løsninger. En af de løsninger blev vist frem for Simon Kollerup i går, og det er den app, som virksomheden »IQinaBox« har udviklet. Den skal hjælpe landmænd til at optimere deres svineproduktion.
App’en, som bliver brugt dagligt på Bukkerupgård, giver blandt meget andet mulighed for at overvåge svinenes vand- og foderindtag via indsamling af sensordata . Landmanden bliver alarmeret, når der er udsving, og får en prioriteret liste med sandsynlige årsager til udsvinget.
Netop optimering af foderet er et af de steder, hvor der klimamæssigt er rigtigt meget at hente, pointerede Knud Kjær Knudsen over for ministeren. På en planche kunne han vise, at målet for ham mellem maj 2019 og frem mod maj 2022 er at nedsætte co2-aftrykket pr. gris fra 199,0 kg til 186,7 kg.
For en gennemsnitlig Danish Crown-leverandør er målet i 2022, at en gris’ co2-aftryk er på 212,5 kg.
Netop det, at svineproducenterne kan benchmarke sig op mod hinanden, er også noget, som automatisk vil få svineproducenterne til at gøre en ekstra indsats ifølge Danish Crown-direktør Jais Valeur.
- Det her med at lave nogle lister over, hvem der gør det godt, og hvem der gør det mindre godt. Der er ikke ret mange, der vil være sidst på de lister, sagde han, hvilket Kim Kjær Knudsen sagtens kunne nikke genkendende til.
- Benchmarken er den store del. Vi kan se på, hvor der er andre, som gør det bedre end os, og så kan vi sætte ind der, sagde Kim Kjær Knudsen med henvisning til de store mængder af data, som bliver indsamlet via app’en fra »IQinaBox«.
Imponeret minister
Fra erhvervsminister Simon Kollerup blev der ikke lagt skjul på, at han var imponeret over, hvad han havde set.
- Det jeg har set i dag, er, hvordan ny teknologi gør det lettere at være landmand i en grønnere fremtid, og hvordan man som landmand bliver en del af løsningen. Det er der, jeg som erhvervsminister gerne vil se udviklingen gå hen. Nemlig, at man kan skabe et erhvervseventyr ud af det her.
- Forhåbentlig kan de teknologier, som vi opfinder her i Danmark, også blive en eksportvare, som der bliver efterspurgt ude på verdensmarkedet, sagde han.
Fra Simon Kollerup lød det, at han ser frem til, at klimapartnerskaberne kommer med sine anbefalinger om få uger.
- Vi kommer til at lytte til, hvis der er af barrierer eller rammevilkår, som står i vejen for de gode løsninger. Vi kommer til at tage deres anbefalinger meget seriøst. Jeg forventer, at der kommer mange løsninger. Med de snakke jeg allerede har haft med flere af formændene i partnerskaberne, så kan jeg se, at de er rigtig ambitiøse, og derfor forventer jeg mig meget af det, som kommer.
- Og ja, så skal det nok blive svært for os politikere at få det omsat til virkelighed, men der er heller ingen, der har sagt, at det skal være nemt, sagde Simon Kollerup.
lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35