Minkavler nægter at slå avlsdyrene ned

Tempobonus er ren bestikkelse lyder det fra formand for minkavlerne på Djursland, Søren Sodemann, der dermed trodser opfordring fra egen brancheforening og lige nu lader sine avlsdyr overleve.

Mens minkavlerenes brancheforening Danske Minkavlere har haft travlt med at anbefale alle sine medlemmer at aflive alle deres dyr, også selvom regeringen ikke har den nødvendige lovhjemmel på plads, så er det ikke alle, der følger den.

Søndag kunne TV2 Østjylland nemlig fortælle, at Søren Sodemann, formand for Djursland Pelsdyravlerforening, lige nu på sin egen bedrift i Djursland har tænkt sig at lade sine avlsdyr leve. Her er der nemlig ikke konstateret smitte, og derfor er han, som loven er i dag, i sin fulde ret til at lade avlsdyrene overleve.

Til Effektivt Landbrug fortæller han, at så længe dyrene ikke bliver testet positive for Covid-19, så lever de.

Din egen organisation har været ude at anbefale, at I fortsætter aflivningerne. Hvordan kan det være, at du vælger at gå en anden vej?

- Vi ligger uden for zonerne, og der er ikke nogen på Djursland, som er testet positiv for Covid-19.

Men hvad synes du så om, at din egen organisation opfordrer til, at du skal slå dine dyr ihjel?

- Den diskussion vil jeg ikke ind i. Jeg tænker bare på, hvad jeg selv har lyst til, siger Søren Sodemann.

Tempobonus ligegyldig

Fra Søren Sodemann lyder det, at han har kendskab til flere kolleger med raske mink, som ligger uden for smittezonerne, der også lige nu holder vejret og lader avlsdyrene leve.

Ordningen med en tempobonus på 20 kroner pr. mink, som fødevareminister Mogens Jensen natten til mandag forlængede til at gælde til på torsdag i denne uge, får ham på ingen måde til at overveje at sætte gang i aflivningen af avlsdyrene.

- Det er ren bestikkelse. Ikke andet, siger han om ordningen, som regeringen i øvrigt heller ikke har lovhjemmel til.

I en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet oplyser fødevareministeren, at regeringen i øjeblikket forhandler med Folketingets partier om erstatning til minkavlerne, herunder tempo-bonus.

Større marked

Fra Søren Sodemann lyder der, at han er sikker på, at han sagtens kan komme af med sine skind i fremtiden, selv hvis det skal ske uden Kopenhagen Fur, som i sidste uge meldte ud, at virksomheden lukker ned. Det som hidtil har været verdens største auktionshus har meldt ud, at man vil holde auktioner frem til 2022 – måske med en eller to auktioner 2023.

- I den situation som vi står i lige nu, så vil der blive et meget større marked. Så ork ja, vi kan sagtens komme af med skindene, siger Søren Sodemann.

Til LandbrugsAvisen lød der i weekenden følgende opfordring til minkavlerne fra formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen:

- Mit råd til landets mere end 1.000 minkavlere er, at de skal lukke og slukke og finde sig noget andet at lave. Der kommer ikke minkavl i Danmark igen, sagde Tage Pedersen, der skarpt kritiserede regeringens slingrende kurs på området de seneste måneder.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Minister roser minkavlere

I en pressemeddelels fra fødevareminister Mogens Jensen (S) lyder der stor ros til minkavlerne. Til trods for at regeringen ikke har haft lovhjemmel til hverken at kræve raske mink uden for smittezoner slået ned og ikke har haft hjemmel til den tempobonus, som man netop har forlænget alligevel, så har de fleste minkavlere alligevel fortsat aflivningerne.

- Minkavlerne har ydet en fantastisk indsats, og uden deres samarbejde ville dette enorme arbejde ikke kunne lykkes. Den indsats vil regeringen gerne anerkende og sikre, at de sidste minkavlere får ordentlig tid til at få aflivet de sidste dyr, siger Mogens Jensen.

Selvom fristen er blevet forlænget, er tempobonussen er et vigtigt element i strategien om at aflive alle danske mink.

- Det er stadig regeringens ambition at få aflivet alle mink af hensyn til folkesundheden. På trods af den omfattende indsats der er i gang, bliver minkfarme stadig smittet med Covid-19, og smitten breder sig rundt i landet. Sundhedsmyndighedernes vurdering er også stadig, at et stort reservoir med smitte er bekymrende og til fare for folkesundheden, siger fødevareministeren.

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også