- Der er meget fokus på dyrevelfærd, og det er vi rigtig gode til i Danmark sammenlignet med mange andre lande, men vi kan blive endnu bedre, siger slagtekalverådgiver Christina V. Hansen, Slagtekalverådgivning ApS – og det er noget, der vil komme fokus på i en række kursusdage i det nye år. 

Christina V. Hansen peger på, at forbruget af antibiotika er et af fokusområderne, som skal tages alvorligt, og hvor vaccination i de fleste tilfælde kan bidrage til et lavere forbrug. Hun mener, at flere besætninger kan blive bedre til at begynde at vaccinere tidligere, end de før har gjort, gerne inden høst i stedet for efter høst, hvor det allerede kan være for sent.

- Der opnås den bedste effekt ved at sikre, at der vaccineres mod det rigtige, og hvis der vaccineres hele året rundt i stedet for kun i vinterhalvåret. Husk på at influenza også kan ramme de store kalve, som nødvendigvis ikke er blevet vaccineret ved indsættelse – start derfor i god tid, opfordrer hun og tilføjer:

- Det skal pointeres, at vaccination selvfølgelig ikke løser alle problemer. Det skal derfor vurderes individuelt for den enkelte besætning, hvorvidt det kan gøre en forskel, men det gør det de fleste steder.

Vaccinering er dyrt – det er alternativet også

Slagtekalvebesætninger bliver der færre af, men de bliver til gengæld større, og kalvene kommer fra mange forskellige leverandører, hvilket giver udfordringer, men ifølge Christina V. Hansen ses der ikke umiddelbart en direkte sammenhæng mellem flere kalve på stald og en højere dødelighed og/eller antibiotikaforbrug.

Slagtekalverådgiveren er klar over, at vaccination ikke er billigt, og at det gerne skal være muligt at kompensere for det ved et lavere medicinforbrug, færre døde kalve, højere tilvækst og mindsket arbejdskraft i forbindelse med medicinering med mere.

- Vaccination koster cirka 70 kroner pr. kalv. Det kan hurtigt tjene sig hjem, hvis besætningen rammes af influenza, hvor både små og store kalve dør, og hvor der behandles utrolig mange kalve hver dag i tre til fire uger, siger Christina V. Hansen.

Derudover bemærker hun, at det vil påvirke tilvæksten og sundheden lang tid efter, faktisk helt indtil slagtning, hvis kalvene får kroniske skader på lungerne.

- Vaccinering skal mere ses som en forsikring – du har den, men du ved ikke, hvornår du får brug for den, siger Christina V. Hansen.

Enkelte forsøger sig ifølge slagtekalverådgiverem med at få kalvene vaccineret en uge inden indsættelse enten ved selv at køre ud og vaccinere kalvene hos leverandørerne eller ved at få leverandørerne til at vaccinere kalvene mod betaling for vaccinen.

- Derudover er der nogle som forsøger at indsætte kalve efter leverandørnummer. I begge tilfælde er der opnået gode resultater, og det kan der høres meget mere om til vores kursus for slagtekalveproducenter til januar, fortæller Christina V. Hansen.