Årsmøde for jordbrugets uddannelser satte fokus på bæredygtighed
Nordjyllands Landbrugsskole lagde rammerne til årsmøde for jordbrugets uddannelser. Årets tema var bæredygtighed og uddannelsesinstitutioner fra hele landet var med.
Det var de smukke omgivelser omkring Nordjyllands Landbrugsskole, som dannede rammerne for jordbrugets uddannelsers årsmøde, hvor landbrugsskoler, universiteter, erhvervsskoler og andre jordbrugsuddannelser mødtes til to dages årsmøde.
Forstander på Nordjyllands Landbrugsskole, Jacob Autzen bød velkommen til et årsmøde, som i den grad har været savnet af de mange deltager, som sidste år ikke kunne mødes på grund af corona.
Endelig skulle de igen være sammen, blive klogere og inspirere hinanden. I år med bæredygtighed som tema.
Bæredygtighed
Formanden for de danske landbrugsskoler, Lene Jacobsen, indledte sin åbningstale med at se på alle de positive ting, som lærere og uddannelsesinstitutioner har lært med corona. At undervise på nye måder, at forny sig, gå nye veje, lade sig inspirere og gøre noget, man ikke selv havde tænkt.
Hun slog også et slag for, at årets tema om bæredygtighed er noget som alle i salen bør tage til sig.
- Årets tema om bæredygtighed kommer til at få stor bevågenhed, hvis vi ikke selv gør det, så får vi at vide udefra, at det skal vi gøre noget ved. Det gælder både os der underviser, os der driver skole og vores erhverv. Og alt det skal vores elever ud at arbejde og navigere i og derfor er det vores forpligtigelse at gøre rigtig meget ved det her, lød det.
Jordbruget har et ansvar
Lene Jacobsen blev efterfulgt af Jan Nymark Thaysen (V), som foruden at være rådmand i skoleforvaltningen i Aalborg Kommune også er landmand og arbejdsgiver.
- Nu er det ikke for at ødelægge den gode stemning, men vi kommer ikke udenom at verden står overfor store udfordringer. Vi bliver flere og flere mennesker på kloden, som bliver rigere og rigere, hvilket tærer på ressourcerne. Således havde vi allerede i år den 29. juli opbrugt de ressourcer, som jorden kan skabe årligt, og det synes jeg i den grad giver grund til bekymring. Derfor er jeres tema i år, bæredygtighed, noget der er enorm vigtigt at gribe fat i, lød det fra Jan Nymark Thaysen.
Han mener, at landbruget allerede taget et kæmpe ansvar og er førende både indenfor miljø og bæredygtighed samtidig med at fødevaresikkerheden og sporbarheden er i top.
- Den position tænker jeg ikke, der er mange lande, der kan udfordre, så længe vi ellers formår at blive ved med at udvikle os, men det kræver en fælles indsats og så kræver det, det som vi er her for, nemlig at klæde vores børn og unge på til at stå overfor en fremtid, som ingen af os kender til fulde, sagde rådmanden.
Nytænkning og udvikling
Ingen kender fremtiden, udfordringerne og efterspørgslen fra forbrugerne, selvom man oplever tendenser.
- Eksempelvis er der kommet et langt større fokus på markedet for plantebaseret kost, hvilket medfører, at vi skal lære at dyrke nye typer afgrøder. Vi har også stiftet bekendtskab med begreber som vertical farming og conservation agriculture. Begge er forholdsvis nye dyrkningsmetoder, som vi løbende bliver klogere på og lærer at beherske, sagde Jan Nymark Thaysen.
Han lagde vægt på, at vi i dag også har fået en større viden omkring vigtigheden af vores skove. Skove, som kan værne om vores grundvandsressourcer, leverer natur, biodiversitet og give plads til friluftsliv.
- Også her skal vi blive ved med at tænke nyt og bæredygtigt, så vi kan udnytte og bevare den rigdom, der er i naturen, lød det.