1.500 elever til bæredygtighedsdag
1.500 landbrugselever fra hele landet var forleden inviteret til bæredygtighedsdag.

Der var fokus på bæredygtighed, da landbrugsskoler i hele landet var med til bæredygtighedsdag. Som her fra Nordjyllands Landbrugsskole. Fotos: Nordjyllands Landbrugsskole
Fremtidens landmænd har en nøglerolle i den grønne omstilling. Ambitionen er en klimaneutral fødevareproduktion inden 2050, men hvad er det præcis, landmændene skal gøre?
Det blev 1.500 landbrugsskoleelever klogere på, da landbrugsskoler landet over sad klar foran det store lærred, hvor alle var koblet på via Teams til en dag med bæredygtighed i fokus. Noget af dagen foregik samlet online, og resten foregik lokalt.
Som blandt andet ved Nordjyllands Landbrugsskole. Her tog eleverne på en række virksomhedsbesøg og lagde vejen forbi Danish Crown, et rensningsanlæg, Jysk Tagmaling, mælkeproducent Torben Lauersen, Nibe, Farsø Fjernvarme og Renovest.
Eleverne fra resten af landet var også rundt på en lang række virksomhedsbesøg, hvor de blandt andet fik indsigt i cirkulær økonomi, cirkulært forbrug, alternative energiløsninger og forskellige former for genanvendelse.
Frokosten ved Nibe havde også en særligt fokus på bæredygtighed, med blandt andet kartoffel-porresuppe, lækre salater og kylling fra Rokkedahl.
Ansvarligt forbrug og produktion
Dagen skulle gøre bæredygtighed mere konkret og håndgribelig og tog udgangspunkt i FN’s Verdensmål nummer 12: Ansvarligt forbrug og produktion.
- Vi vil gerne gøre indsatsen mere konkret. Hvad er det præcis, vi kan gøre ude på de enkelte landbrug for at komme videre i den grønne omstilling? Alle vil den grønne omstilling, men hvad er det konkret, landmændene skal gøre anderledes i morgen? Sagde Lotte Ipsen, der er uddannelseschef på Bygholm Landbrugsskole og tovholder på projektet.
Helt konkret blev det også gjort på Nordjyllands Landbrugsskole, hvor forstander Jakob Autzen fortalte om, hvad man konkret gør på skolen, og hvor eleverne efterfølgende skulle udvikle en bæredygtig Lundbæk-løsning under temaerne madspild, elforbrug, gasforbrug og sociale relationer.
Lokale ideer
Der blev tænkt kreativt og eleverne præsenterede en række Lundbæk-løsninger. Blandt andet en app, hvor elever kan tilmelde sig måltider, for at undgå madspild i skolens køkken. Der blev også præsenteret ideer med »to good to go«, så madrester ikke går til spilde.
På energisiden blev der foreslået jordvarme, overskudsvarne fra Arla i Bislev og solvarmepaneler, mens der også kom forslag omkring at stoppe med brug af plastikkrus i Uglen, som er skolens feststed, og i stedet få styr på pantdelen. Det blev også sidstnævnte, som vandt dagens udfordring.
Bæredygtighedsdagen sluttede i Nibe med et indslag fra den lokale stand up’er – Nicolaj Lange.
Bæredygtighedsdag
Den landsdækkende bæredygtighedsdag var arrangeret af foreningen Danske Landbrugsskoler, som tæller 11 danske landbrugsskoler med i alt 1.500 elever og lærlinge.