Rune Bukkehave forventer en stigning i træprisen efter skadedyrsangreb i Centraleuropa og en generelt stigende efterspørgsel på træ.
Naturmaterialer som træ har en stor fremtid. Både klimamæssigt og til afløsning for kunstprodukter som blandt andet plastik.
Derfor finder skovfoged Rune Bukkehave det nærmest som dobbeltmoralsk, at regeringen i klimaftalen har besluttet, at der skal være mindst 75.000 hektar urørt skov herhjemme.
- Der er et stort behov for træ, så derfor fældes træerne så i stedet i andre lande, påpeger han.
Klimadimension
Den sydfynske skovfoged, som driver virksomheden Bukkehave Skov & Land A/S i Kværndrup, betegner fremtiden for skovene og træproduktionen som gunstig.
- Der er blevet meget mere fokus på skov og natur. Alene her i coronaen vil alle jo nu bruge skovene.
- Men generelt vil træ blive en mangelvare. Både til byggeri og inventar bliver plastik i fremtiden afløst af naturmaterialer, er jeg sikker på. Ikke mindst i forhold til hele klimadebatten, hvor skovene binder CO2, har træet også et fortrin. Dertil kommer dimensionen for dyrelivet og biodiversiteten, påpeger Rune Bukkehave.
Som skabt til skånsomt skovarbejde
Træpriser stiger
Han forudser også en fremtidig stigning i træpriserne, både ud fra klimaaspektet, men også ud fra den aktuelle meget usædvanlige markedssituation.
- Efter tørken i 2018, der førte til store angreb af træbiller, har der været et meget stort udbud af træ fra lande som Tyskland, Tjekkiet, Østrig og Sverige. Angrebene er fortsat på de svækkede træer men nu også i friske træer flere steder i det centrale Europa.
- Efter to års fald oplever vi nu prisstigninger på træ, ikke mindst på grund af mangelsituationen med kvalitetstræ til færdigvarer.
Rune Bukkehave understreger, at billeangrebene slet ikke har været af samme omfang i de danske skove.