Blot et enkelt resistent gen kan beskytte mod fravænningsdiarre

Diarre, ødemsyge og høj dødelighed efter fravænning. Konsekvenserne af infektion med E. coli er alvorlige, men et enkelt gen, »FUT1AA«, kan dog give beskyttelse mod coli-typen F18, viser ny forskning.

Fravænningsdiarre, ødemsyge, blodforgiftning og død.

Det er almindelige konsekvenser, når smågrise er inficeret med bakterien E. coli.

Nu viser en ny undersøgelse imidlertid, at et enkelt gen, »FUT1AA«, kan forhindre, at grise bliver syge af colibakterien F18.

Undersøgelsen var gennemført med 20 smågrise, hvor de 10 af grisene var resistente overfor E. coli på grund af FUT1AA, mens den anden halvdel af grisene ikke havde dette resistente gen i sig. Undersøgelsen, der er udført af amerikanske forskere, viste klare forskelle i sygdomsforløb og dødelighed.

Gen gør syg og rask

Ingen grise i de resistente grupper udviste tegn på infektion eller sygdom, mens 90 procent af de modtagelige grise havde kolonisering i tyndtarmen og oplevede høj dødelighed, rapporterer forskerne til mediet The Pig Site.

Mens der ikke døde en eneste af de 10 resistente grise, så døde 6 ud af de 10 ikke-resistente grise i undersøgelsen.

Samtidigt var vægten for de resistente grise (8,5-8,6 kg) næsten to kg højere syv dage efter undersøgelsens begyndelse sammenlignet med de ikke-resistente grise, der havde en vægt på godt 6 kg.

Til trods for den markante numeriske forskel var det dog – på grund af det lille datamateriale – ikke muligt at dokumentere en statistisk sikker forskel mellem de resistente og de ikke-resistente grise.

Der findes flere typer E. coli, men i dette forsøg undersøgte forskerne specifikt E. coli med tilhæftningsmekanismen F18, som er meget udbredt i svinebesætninger. Det er især typen F4 og F18, der forbindes med fravænningsdiarre.

Den naturlige forekomst af det resistente FUT1AA-gen er meget lav i de fleste svineracer og krydsningskombinationer.

Fravænningsdiarre og E. coli

Fravænningsdiarré hos pattegrise opstår 3 til cirka 10 dage efter fravænning. Diarréen skyldes opblomstring af colibakterier i fordøjelsessystemet som følge af skift i miljø og foder

E. coli-betinget fravænningsdiarré er et hyppigt problem hos grise i første og anden uge efter fravænning. Sygdommen skyldes E. coli (ETEC)

Der findes mange forskellige typer af E. colibakterier, men i Danmark er det især E. coli-typerne med tilhæftningsmekanismen, der betegnes F4 eller F18, som hyppigst forårsager fravænningsdiarré

Kilde: Svineproduktion.dk

FUT1AA-genet

Genet FUT1AA er en variant af FUT1-genet, der koder for et enzym involveret i dannelsen af receptorer på tarmens slimhinde. Denne specifikke genotype (AA) gør grise resistente over for E. coli F18-infektioner, som ellers kan forårsage fravænningsdiarré og ødemsyge.

Læs også