Svineproducent og driftsleder starter op sammen
Mads Mølgaard startede som elev ved svineproducent Bjarne Bak, Himmerland. I dag har de to købt og overtaget en nyere svineejendom med 1.600 søer. Mads er kommet i gang som selvstændig, og Bjarne har sikret sig kvalificeret arbejdskraft og ledelse.
På en bakketop i Ørrild udenfor Fårup, syd for Hobro, ligger en svineejendom med 1.600 søer og salg af syv-kilos grise.
Inde i stalden går den daglige leder, Mads Mølgaard, og fem-seks ansatte.
Mads er 25 år gammel, landmandssøn og uddannet agrarøkonom. Den 3. maj i år overtog han stedet sammen med sin arbejdsgiver Bjarne Bak.
Bjarne Bak har været selvstændig svineproducent i knap 25 år og har flere svineejendomme i og omkring Himmerland.
Generationsskifte på en anden måde
Da LandbrugNord møder de to mænd på bakketoppen ved Ørrild Landbrug, er de noget ambivalente. For egentlig har de ikke ret meget lyst til at stå frem og komme i avisen, men alligevel mener de begge, at de har en pointe.
En pointe i, at en etablering som selvstændig landmand også kan ske på andre måder end en familiehandel eller med hjælp fra Vækstfonden.
- Den mest gængse etableringsmulighed, vi blev præsenteret for, da jeg gik i skole, var, at vi skulle have en bank, kreditforening og næsten altid Vækstfonden med ind over med renter op i nærheden af 10 procent.
- Men den her mulighed, med at overtage sammen med Bjarne, har været langt mere tiltalende for mig, og jeg er kommet i gang på nogle helt andre vilkår. Det kan godt være, at jeg ikke ejer det hele selv, men der er ikke alene noget økonomisk bag, som hjælper mig, der er også en sparring, der er meget værd, og det skal man heller ikke glemme, siger Mads Mølgaard.
Mads startede som elev
Mads Mølgaard og Bjarne Baks veje krydsedes første gang i 2014, hvor Mads startede som elev hos Bjarne.
Herefter fulgte nogle år, hvor Mads prøvede lidt andet og fik færdiggjort sin uddannelse. Efter agrarøkonomuddannelsen i sommeren 2020 blev han igen ansat ved Bjarne Bak. Denne gang som driftsleder, hvor han fik ansvaret for nogle ejendomme ved Klejtrup udenfor Hobro.
- Jeg har altid gået med en drøm om at få mit eget på et tidspunkt. Jeg ville have ansvar og så stillingen lidt som en praktikplads som selvstændig landmand, forklarer Mads Mølgaard.
Dannede et selskab sammen og overtog
Ejendommene ved Klejtrup står Mads Mølgaard stadig for, men i foråret blev en stor beslutning ført ud i livet.
Mads og Bjarne oprettede selskabet Ørrild Landbrug og overtog ejendommen i fuld drift den 3. maj. Jorden er bortforpagtet, og kornet derfra købes ind til grisene.
- For mig er det her en ejendom, man ikke ser hver dag. Det er et barmarksprojekt fra 2004, hvor der løbende er bygget frem til 2017. Det er rationelt og var samtidig i fuld drift, forklarer Mads.
I forbindelse med processen har Mads skiftet til den samme bank som Bjarne og har fra den side oplevet stor interesse og velvillighed.
Hvis tingene flasker sig, er planen, at Mads med tiden skal købe Bjarne Bak ud af selskabet og overtage det hele selv.
Sikret arbejdskraft og ledelse
For Bjarne har det at indgå i et ejerskab med Mads primært handlet om at kunne beholde en god mand som arbejdskraft, som leder og som sparringspartner, samt bidraget til at der bliver flere selvstændige landmænd under 40 år.
- I kraft af, at Mads passer noget af det andet, jeg har sammen med det her, er jeg sikret en kvalificeret arbejdskraft og ledelse. Og samtidig, hvis man kigger på gennemsnitsalderen derude, så skal der ske noget. Det meste af det, vi ser, er etablerede landmænd, der køber, samt nogle enkelte familiehandler. Med den her konstellation har Mads nogle gode kort på hånden i forhold til at skabe noget mere kapital samt mindst lige så vigtigt vise, at han er en af dem, der kan drive en af fremtidens landbrugsvirksomheder. En som finansielle samarbejdspartnere vil samarbejde med og tro på, også når det er lidt op ad bakke, forklarer Bjarne Bak.
- Nu er dette ikke på nogen måde et generationsskifte, men der var en artikel forleden, som lød »Din næste elev kan blive din vej til en god pension«. Det er stof til eftertanke, forklarer Bjarne Bak, der er 52 år gammel.
Han oplever, at der bliver længere imellem dem, der kan og vil drive landbrug.
- De skal være arbejdsomme, dygtige og veluddannede, skal kunne beherske mange faglige facetter som økonomi, ledelse og meget mere, konstaterer Bjarne.
- Vi er mange, som står med ret store produktioner og mange enheder derude. Der skal jo helst være nogen, der kan tage over, konstaterer Bjarne Bak, som derfor ser denne mulighed som et godt alternativ til den mere traditionelle ejerform.
Ingen ville gøre det alene
Hverken Mads eller Bjarne havde lyst til at købe ejendommen alene.
- Jeg turde nok ikke købe den selv, fordi jeg skal være sikker på at få tingene passet. Ved det her setup er jeg sikret kvalificeret arbejdskraft i Mads, som går her til hverdag. Og nu er det ikke alene mig, som har en økonomisk risiko, men også Mads, og derfor har vi begge en interesse i at køre det så godt som overhovedet muligt, forklarer Bjarne.
Mads er enig.
- Jeg kunne måske godt have købt ejendommen selv, men det var ikke under de vilkår, jeg ville i gang, og samtidig havde jeg nok i hvert fald ikke fået lov til at købe naboejendommen lige efter.
Naboejendommen på 70 hektar blev sat til salg kort tid efter, at Mads og Bjarne havde købt den første ejendom. De overtog den efter høst.
Grundig forberedelse
For både Mads og Bjarne har løsningen med at overtage en svineejendom sammen været det rigtige, men inden underskrifterne blev sat, er der gået mange overvejelser.
De værst tænkelige scenarier er blevet snakket igennem, da det har været vigtigt for begge parter at være så forberedte som overhovedet muligt.
- Når man binder sig for noget, er der altid en risiko, forklarer Bjarne. Derfor har begge haft en rådgiver med på sidelinjen. Mads har haft virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar fra Agri Nord, og Bjarne Bak har haft Lars Søgaard, som er chefkonsulent og medindehaver af rådgivningsvirksomheden Stepto.
- Det har været en stor hjælp. De har fået os igennem alle emner og også dem, som ikke er så sjove at snakke om. Det giver en ro og en tryghed at vide, at der er fuldstændig styr på tingene, forklarer Mads Mølgaard.
- Man kan jo sådan set sige, at vi både har lavet en ægtepagt og en skilsmisseerklæring, tilføjer Bjarne Bak.
En beslutning afskriver ikke andre muligheder
At Mads og Bjarne overhovedet har valgt at starte noget sammen, har fået lidt undrende spørgsmål fra dem, som kender de to herrer.
Mads er nemlig landmandssøn, og hans far driver både jord og en svineproduktion.
- Og det er vel lidt tidligt, hvis han skulle slippe tøjlerne nu, for hvad skulle han så lave, griner Mads, som har sparret meget med sine forældre i forhold til beslutningen.
- De har støttet mig i processen, siger Mads.
Bjarne Bak har en søn på 22 år, som netop nu læser til produktionsleder. Herefter vil han læse til agrarøkonom.
- Han vil være selvstændig landmand. Når det bliver aktuelt, vil det som udgangspunkt være ved hans hjem ved Blenstrup, siger Bjarne Bak, som på ingen måder ser det at gå sammen med Mads, som en stopklods for sin søns fremtidsplaner, tværtimod.
Nemt samarbejde
Både Mads og Bjarne er enige om, at det har været ganske problemfrit at gå fra at være elev og arbejdsgiver til i dag at eje en svineproduktion sammen.
- Vi havde fundet ud af, at vi godt kan arbejde sammen. Og jeg havde set Mads som driftsleder, så det var naturligt for mig at gå skridtet videre, forklarer Bjarne.
Selv peger de på, at deres lette samarbejde nok også skyldes, at ansvarsfordelingen er fuldstændig klar, at de begge har samme interesse i at køre virksomheden, og at alt er blevet snakket igennem, inden underskrifterne blev sat.
Den rette beslutning
Mads og Bjarne glæder sig hver dag over, at de tog beslutningen.
- Selvom svinepriserne er elendige, så har jeg på ingen måde fortrudt, siger Mads og kigger på Bjarne.
- Jeg siger til Mads, at han stadig har til gode at opleve, når priserne går op. Selvom det her er de største udsving og det værste bytteforhold, jeg har oplevet i mine knap 25 år som selvstændig, så skal det nok vende igen, det gør det, siger Bjarne Bak.
Mads kan tage det roligt. Han har Bjarne ved sin side, en mand som har prøvet det før.
- Og den ro og sparring er bare meget værd, siger Mads.
Et setup man vil se flere af
Gennem forløbet, hvor Mads Mølgaard og Bjarne Bak har arbejdet for at overtage en svineejendom med 1.600 søer ved Ørrild syd for Hobro, har Mads og Bjarne haft hver deres rådgiver med omkring bordet.
Mads Mølgaard har fået hjælp fra Jørgen Cæsar, som er virksomhedsrådgiver ved Agri Nord, mens Bjarne Bak er blevet rådgivet af Lars Søgaard, der er chefkonsulent og medindehaver af rådgivningsvirksomheden Stepto.
- Mads og Bjarne er et rigtig godt eksempel – og en rigtig god historie. Bjarne har været selvstændig i mange år, men er rigtig god til at tænke fremad. Han har i Mads mødt en mand, hvor han tænkte, at med ham kunne han se sig selv lave noget sammen med. Og Mads er kommet i gang på nogle helt andre vilkår, end hvis han stod alene. Bjarne er sikret arbejdskraft, og samtidig har Mads Bjarnes erfaring at trække på, og de har hinanden at sparre med, fortæller Jørgen Cæsar.
Projekt med flere styrker
Begge rådgivere peger på, at Mads og Bjarnes er gået ind i projektet med rigtig mange styrker, som har gjort hele forløbet mere enkelt.
- I Mads og Bjarnes tilfælde kan det lyde lidt let, og det tror jeg ikke altid, det er. Men det er en kæmpe styrke, at de har arbejdet sammen inden og kender hinanden. De ved, at de kan samarbejde og have en god hverdag sammen, siger Lars Søgaard.
Jørgen Cæsar peger på, at de to herrer, trods deres lidt beskedne ydre, har været rigtig god til at snakke om tingene og være ærlige.
- Mads har ikke bare siddet og nikket. Bjarne har fået kamp til stregen, men i respekt for hinanden. De har sagt, hvad de mente, og det er vigtigt, fortæller han.
Erfaring giver ro
Lars Søgaard ser det som en stor styrke, at Mads ikke står alene, som man ser i andre setups, hvor der måske er en ekstern investor, der udelukkende er pengemand og ikke bidrager med sparring.
Jørgen Cæsar er enig:
- Mads er virkelig rolig, men har haft stor gavn af Bjarnes erfaring. Det er nogle andre priser nu, end da de startede i maj, og det ved Mads, at Bjarne er stærk nok til at stå imod, og det er da en kæmpe tryghed. Havde Mads nu stået med det alene, så havde jeg eller Lars Søgaard haft travlt med at lave budgetter nu. I stedet for kan Mads koncentrere sig om at passe grisene, fordi han ved, at der er rimelig ro på geledderne. Det er ikke ensbetydende med, at de ikke skal lave budgetter – selvfølgelig skal de det, men så hurtigt, som tingene er vendt, havde man ikke kunne forberede sig på inden, forklarer han.
Flere på vej
Begge rådgivere oplever, at et sådan setup, ikke var noget, man så for ti år siden. Men de har nu begge flere eksempler på lignende projekter, som enten er ført ud i livet eller er godt på vej.
- Skal man have et landbrug, som man kan leve af, er man lynhurtigt oppe i en investeringssum på 30-40 millioner. Og bare ti procents egenkapital, det er jo rigtig, rigtig mange penge, man skal finde. Før kunne man blive etableret for 10-15 millioner, og en million eller halvanden kan man godt samle sammen på noget tid, men fire millioner det er altså svært at skaffe. Med det her setup har den unge en mulighed for en stor enhed med noget potentiale i, og det er mindst lige så godt som at købe en lille enhed, man alene kan prøve at bygge op, forklarer Lars Søgaard.
Begge rådgivere er sikre på, at man fremadrettet vil komme til at se flere lignende projekter. Og at Mads og Bjarne blot er ét eksempel på nye tider, hvor man som nyetableret ikke behøver at eje det hele, men kan nøjes. Og hvor man som ældste generation i den grad tænker fremad.
- Men den her mulighed, med at overtage sammen med Bjarne, har været langt mere tiltalende for mig, og jeg er kommet i gang på nogle helt andre vilkår. Det kan godt være, at jeg ikke ejer det hele selv, men der er ikke alene noget økonomisk bag, som hjælper mig, der er også en sparring, der er meget værd, og det skal man heller ikke glemme.
Svineproducent Mads Mølgaard
- Vi er mange, som står med ret store produktioner og mange enheder derude. Der skal jo helst være nogen der kan tage over.
Svineproducent Bjarne Bak