Nye farestier rykker på resultaterne på Kullerupgård

- Vi ville aldrig bygge traditionelle farestier igen. Søerne har det bare generelt bedre, lyder det fra Rune Sørensen på Kullerupgård ni måneder efter, at alle søer også er begyndt at gå løse i diegivningsperioden.

– Et tiltag der også kan aflæses i e-rapporten.

Søerne har det bedre, når de kan ligge i farestien, hvor de har lyst, vurderer Rune Sørensen. I forbindelse med byggeriet er der også investeret i mælkeanlæg. Hver enkelt mælkekop kan lukkes efter behov, og mælkeforbruget ligger cirka på 9 kr. pr. gris. De fleste af hverdagens rutiner i farestalden kan klares ude fra gangen. Halmhækkene er flyttet lidt, da det gav lidt svineri, når halmen dryssede ned på det faste gulv, men de kan stadig nemt fyldes, uden staldpersonalet skal træde ind i stierne. - Det er en fem centimeter tyk inventarvæg, som vi har anvendt som skillevæg. Det var det der tog mindst plads her i den eksisterende staldbygning, og så er den nem at rengøre, påpeger Ole Sørensen, der her viser, at der også er god plads bag farebøjlen, hvis der for eksempel skal ydes fødselshjælp. Over hovedet på hver so i farestalden, er der en loftsventil, der åbner ved en temperatur på over 18 grader, hvilket de allerede i sommer erfarede som en stor fordel.  Der er valgt de billigste foderkasser, men ifølge Ole og Rune Sørensen fungerer de godt, de er nemme at skille ad ved vask, og hvis der er en so, der lige skal springes over ved næste fodring, er der blot en snor, man lige skal tage af. Alle grise kommer over brovægten ved fravænning. Før vejede de i gennemsnit 5,6 kg. Med de nye farestier vejer de 7,2 kg. i gennemsnit.

- Vi tror på, at udviklingen går mod de løsgående søer, og det er det, der bliver fremtiden. Vi er ikke i tvivl om, at det er et godt koncept, og erfaringerne melder da også om tungere grise ved fravænning og mere glade grise.

Sådan lød det fra Rune Sørensen, da Effektivt Landbrug for godt et år siden besøgte Kullerupgård, da far og søn, Ole og Rune Sørensen i Ullerslev, netop var i fuld gang med et byggeprojekt, der blandt andet omfattede farestier til løse diegivende søer.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også