Kig på sygestien – Vil du selv ligge der?
Svinerådgiver Cathrine Fogh fra SvineRådgivningen giver gode råd og anbefalinger til den gode sygesti og til management omkring de dyr, der har brug for at gøre brug af den.

Mindst 2/3 af det samlede minimumsgulvareal i en sygesti skal være med et blødt underlag. Arkivfotos: Camilla Bønløkke
Lovkravet siger, at mindst 2/3 af det samlede minimumsgulvareal i en sygesti skal være med et blødt underlag. Blødt underlag kan udgøres af en gummimåtte eller strøelse i en tilstrækkelig mængde, så grisen ikke er i direkte kontakt med gulvet.
- Kravet siger dog ikke noget om, at stien skal være tør eller indbydende, men det siger jo næsten sig selv. For hvordan skal en so ellers blive rask, lyder det fra svinerådgiver Cathrine Fogh i et nyhedsbrev fra SvineRådgivningen.
Nærmiljø i stien
I nyhedsbrevet sætter rådgiveren fokus på sygestiernes beskaffenhed og påpeger, at der i nogle besætninger er plads til forbedring på området »nærmiljø i sygestier«.
- Sørg for en oplyst sti med ren og tør madras, allerhelst en god, blød halmmåtte. Sørg for rigeligt lettilgængeligt vand og frisk foder. Der skal være mulighed for, at soen kan afkøle eller søge varme, efter dens behov, påpeger Cathrine Fogh, der anbefaler, at man eventuelt lægger en plade hen over stien og derved tilbyder lunere areal med overdækning i de kolde måneder.
Sygejournal og planlægning
Rådgiveren opfordrer også til, at man altid har en sygejournal ved stien, og at man sørger for, at den er udfyldt korrekt.
- Hav en plan for soen. Hvornår forventes bedring/raskmelding? Hvornår skal den aflives, hvis der ikke sker bedring?
Cathrine Fogh opfordrer til, at der altid er en person, der er ansvarlig for sygestierne, og at der derudover en gang ugentligt er en anden medarbejder med til at se på dyrene. Dette bidrager til, at man ikke stirrer sig blind på skaderne, og kollegaen har måske nemmere ved at vurdere situationen med nye øjne.
Gennemgang med kritiske øjne
- Hav sygerunden på arbejdsplanen tidligt på dagen, så det ikke er det sidste inden fyraften og opgaven derved nedprioriteres, påpeger rådgiveren videre, der gør det klart, at sygestierne skal vurderes med kritiske øjne, hvor man måske kan stille sig selv spørgsmålene:
- Ville du selv ligge der? Bidrager miljøet til en hurtig bedring?
