Alvorlig spredning af svinepest
Afrikansk svinepest eskalerer og er nu også nået til Vesteuropa. Der advares kraftigt imod import af fodermidler som hø, halm, ensilage, wrap, roer og frisk græs fra ramte områder samt områder i nærheden

- Det er afgørende, at vi fortsætter arbejdet med at få fjernet vildsvinene fra den danske natur, og det kan kun gå for langsomt, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
Afrikansk svinepest (ASF) har i nogen tid spredt sig i Østeuropa – og er forleden også konstateret i Belgien nær grænserne til Luxembourg og Frankrig.
Med den tørre sommer kan det være fristende at importere fodermidler fra netop Østeuropa, som traditionelt har en stor produktion af disse varer – og ifølge Seges Svineproduktion udbyder varerne til attraktive priser og af god kvalitet. Men Seges advarede allerede for nogle uger siden mod at importere fodermidler fra områder ramt af afrikansk svinepest samt områder i nærheden.
Der frarådes især import af hø, halm, ensilage, wrap, roer og frisk græs fra områder ramt af afrikansk svinepest samt områder i nærheden, uanset om brugen er til svin, kvæg, fjerkræ, heste, får, geder mv.
- Sådanne fodermidler eller strøelse må under ingen omstændigheder forefindes på ejendomme, hvor der er grise. Rent praktisk handler det om produkter fra de sorte områder i branchens Danish Transportstandard, fremgår det blandt andet af en meddelelse på svineproduktion.dk.
Dyrlægerne hos Danvet ønsker desuden, at der tages yderligere forbehold for anvendelse af importeret majs og korn fra Østeuropa. Majs udgør nemlig et attraktivt fødeemne for vildsvin.
Fatalt med ASF i Danmark
Hele den danske eksport af grisekød til lande udenfor EU vil lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af bare ét udbrud i vildsvin eller grise på dansk jord. Eksporten af dansk grisekød til tredjelande udgør 11 milliarder kroner årligt.
Landbrug & Fødevarer minder i samme åndedrag om, at 85 procent af Danmarks griseproduktion går til eksport, og mere end 120 lande importerer dansk gris.
Læs temaet om svin i denne uges LandbrugFyn