På grund af den stigende trussel for indførsel af afrikansk svinepest til Danmark bliver det nu tilføjet i DANISH-ordningen, at fodermidler samt olie- og fedtprodukter med oprindelse i asiatiske lande ramt af afrikansk svinepest skal varmebehandles. Det skrev Seges i går på hjemmesiden.

Det vil sige, at det nu er svineproducentens ansvar at bestille varmebehandlet foder, hvis det kommer fra et asiatisk land ramt af afrikansk svinepest. Det samme gælder foder til kvæg, hvis der på samme ejendom også er svineproduktion.- Vi har fået oplyst, at producenter af blandt andet økologiske sojakager varmebehandler produktet til 110 grader. Importen skulle normalt foregå i bigbags, pakket i containere. Men det er uklart, på hvilket tidspunkt efter produktion sojakagerne pakkes i bigbags. Derudover er der risiko for, at sojakagerne bliver udsat for smitte i løbet af transporten, da vi ikke ved hvilke foderstoffer, der er transporteret i containeren eller lastbilen tidligere, siger Jan Dahl, chefforsker i Landbrug & Fødevarer.

Tilføjelse til DANISH

Der opfordres til, at alle svineproducenter allerede nu og senest fra 1. januar 2020 indkøber varmebehandlet foder, der kommer fra områder af Asien med forekomst af afrikansk svinepest.

Fra 1. januar 2020, vil det være et krav i DANISH Produktstandard og blive skrevet ind i afsnittet, der i forvejen forbyder import af hø/halm/wrap/ensilage, hvis det kommer fra højrisikolande (røde og sorte zoner). Kravet er også gældende for olie- og fedt-produkter med oprindelse i Asien, medmindre der er tale om produkter, der opvarmes under transport eller omladning.

Produkter, der er flydende ved under 30 C, vurderes at være risiko-produkter, da de ikke nødvendigvis varmebehandles under omladning. Disse produkter skal også varmebehandles, for eksempel ved at indgå i pelleteret foder, inden de indkøbes til svinebesætninger.

Kilde: Seges

Formand: Det er vigtigt

Samlet vurderes det derfor, at der er en uacceptabel risiko ved at importere foderstoffer af denne type fra lande i Asien, der er ramt af afrikansk svinepest, uden varmebehandling efter ankomst til Danmark. Cirka 98 procent af alle konventionelle svineproduktioner er med i DANISH, mens det er et krav for alle økologiske svineproducenter at være med.

I Landbrug & Fødevarer Svineproduktion bakker formand Erik Larsen op om beslutningen.

- Vi er nødt til at gøre alt, hvad vi kan, for at nedsætte risikoen for at indføre afrikansk svinepest i Danmark. Derfor er det vigtigt at alle svineproducenter sikrer sig, at de køber varmebehandlet foder, hvis det kommer fra de lande i Asien, der er
Afrikansk svinepestSvin