Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.
Hvis man kører med dyr, for eksempel grise og køer, der ikke er egnet til transport på grund af skader, risikerer man bøder på over 10.000 kroner. Og det vil sammenslutningen af danske dyretransportchauffører ikke finde sig i.
- Vi har forsøgt at få forståelse for, at vi, der kun ser dyrene under selve læsningen, det vil sige 15 til 20 sekunder, selvfølgelig ikke skal bære et ansvar for, om de dyr, landmanden har sat ud i udleveringsrummet, og som vi herefter tager med, er transportegnede, skriver chaufførernes talsmand Torben Grønhøj Jensen
- Vi må konstatere, at dette forsøg på at skabe forståelse for den urimelige situation, vi står i, hvor vi risikerer megabøder blot ved at gå på arbejde, ikke er lykkedes, hedder det videre.
Truer med strejke
Tingenes tilstand fik i sidste uge gruppen af dyretransportchauffører til at true med en strejke, der i givet fald vil træde i kraft fra onsdag den 28. oktober. Og hvis det sker, vil det være en katastrofe for danske svineproducenter, siger næstformand i Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen. Han støtter chaufførernes kamp for bedre vilkår.
- Det er helt urimeligt, at de chauffører, der transporterer vores grise, kan risikere straf og endda helt miste retten til deres erhverv, hvis der er grise, der ikke burde have været med transporten. Det har vi sagt i flere år, siger han og tilføjer, at han ikke forstår, hvorfor transportørerne ikke fredes for de ting, som grisene har med fra stalden.
Vil have ministeren på banen
Jeppe Bloch Nielsen forklarer, at man i Landsforeningen af Danske Svineproducenter gennem flere år har bedt myndighederne om at være fair over for chauffører og vognmænd.
- Vi har mødt lydhørhed, men der er ikke sket nok, og det er uacceptabelt, siger han og fastslår, at ministeren skal træde i karakter nu.
- Ministeren må udsende et hyrdebrev, så myndighederne begynder at forvalte reglerne, som de er tiltænkt. Og hvis ministeren lider af ansvarsforflygtigelse, så må enten justitsministeren eller statsministeren træde i karakter. Der skal ske noget nu, understreger LaDS-næstformanden, og tilføjer, at der er nok problemer i erhvervet, både på grund af coronavirus og afrikansk svinepest.
- Vi kan ganske enkelt ikke håndtere, hvis slagterierne lukker helt, fordi grisene ikke kan transporteres som følge af chaufførernes bebudede strejke den 28. oktober, siger svineproducenternes næstformand.
Synpati for chauffører
Danske Svineproducenter har fuld sympati for, at chaufførerne, der føler sig overhørt, nu ser sig nødsaget til at overveje at sige kollektivt nej til al transport af dyr fra onsdag. Alligevel maner han til besindighed.
- Vi forventer at se et hyrdebrev fra ministeren og opfordrer samtidigt chaufførerne til at udskyde strejken for at give hyrdebrevet en chance for at vise sin virkning. Endelig opfordrer vi til, at myndighederne begynder at behandle ophobede sager efter de nye regler med tilbagevirkende kraft, siger Jeppe Bloch Nielsen.
Han opfordrer Danish Crown til at udøve deres indflydelse politisk for at få en bedring på området.
hka