Bliv influenzavaccineret

Når grise får influenza, er det ofte personalet i stalden, som smitter grisene. Derfor bør alle, der kommer i svinebesætninger, vaccineres forebyggende mod influenza, ligesom personer med influenza-symptomer bør undgå stalden, så længe de udviser symptomer på influenza. Det oplyser Seges Svineproduktion.

Man kan blive vaccineret nu – fra den 1. oktober, og jo før, du bliver vaccineret, jo bedre påpeges det på svineproduktion.dk, hvor Seges samtidig minder om, at en vaccination mod influenza kun beskytter dig for et år ad gangen. Du bør derfor gentage en vaccination én gang årligt i perioden fra oktober til udgangen af året, ifølge Statens Serum Institut.

Vær også opmærksom på, at en influenzavaccination ikke er 100 procent beskyttende, og selvom du er vaccineret, kan du altså godt få influenza.

- Vaccinerede personer og personer, der ikke kan vaccineres, skal være opmærksom på, om de udvikler influenza-symptomer og undgå at komme i stalden, hvis de har symptomer på influenza, lyder det endvidere på svineproduktion.dk.

 

Ny metode til beregning af Nord-West-notering

Hvis du har en griseringsaftale, hvor NW-noteringen indgår, skal du være opmærksom, hvis du leverer so- og galtgrise.

Det gør svinekonsulenterne Pernille Elkjær og Birgitte Mikkelsen fra SvineRådgivningen opmærksom på i nyhedsbrevet SvineNyt.

Her meddeler de, at beregningen af NW-noteringen pr. 1 januar 2021 er baseret på en hangris.

- Det vil sige, at prisen bør være 2 euro højere, hvis man leverer so- og galtgrise. Derfor skal aftalen genforhandles, så de 2 euro indgår i griseringsaftalen, påpeger de fra SvineRådgivningen.

 

Konsulent: Tjek rumvægten af dit foder

Årets høst har været tør. Det giver tungere foder – uanset om du bruger færdig- eller hjemmeblandet foder.

- Til søerne er det vigtigt, at de får præcis den mængde foder, vi ønsker, de skal have. Indstil derfor foderautomater til det nye foder, lyder opfordringen fra svinekonsulent Bjarke Lassesen fra Velas, i nyhedsbrevet Trynekontakten, hvor han forklarer nærmere hvordan:

- I praksis tager du fire til fem foderkasser i tomme stier. Sæt indstillingen på henholdsvis 1-2-3-4 og 5, og sæt en plasticpose i bunden af nedløbsrøret. Når anlægget har fyldt foderkasserne op, og de er udløst, vejes poserne, og vægten af foderet ved de fem indstillinger kontrolleres.

Ifølge konsulenten, så svarer tallene ofte ikke direkte til liter, og ofte er de uens fra 1-2 og 2-3 henholdsvis 4-5. Derfor anbefaler Velas, at der laves en »grundjustering« flere gange om året. Og her lige efter ny høst er det obligatorisk.

- Husk at korrigere for FE i foderet. Det gør en stor forskel, om der er 103 FE eller 108 FE. Så rammer du den ønskede foderkurve »spot on«, påpeger Bjarke Lassesen.

 

Medlemmer til råd søges

Seges Svineproduktion søger nu efter nye medlemmer til deres Innovationsråd. Det meddeles på svineproduktion.dk.

Innovationsrådet består af ni fremtidsorienterede svineproducenter, der er med til at inspirere og pege på faglige udfordringer i svineproduktionen, der skal løses, foreslå og prioritere nye projekter og aktiviteter, samt give sparring til sektorbestyrelsen i L&F Svineproduktion om strategiske beslutninger for innovations- og demonstrationsaktiviteter.

Innovationsrådets medlemmer udpeges for tre år ad gangen, og der holdes to-tre møder årligt. Seges betaler årshonorar, mødepenge og rejseomkostninger til deltagerne.

Interesserede svineproducenter eller driftsledere kan kontakte sektordirektør Christian Fink Hansen eller fagchef Kent Myllerup senest den 15. oktober. Find yderligere information via svineproduktion.dk.

 

 

 

Svin