Meget mere boligplads på landet

Folk på landet har næsten 20 kvadratmeter mere bolig pr. person end folk i hovedstaden.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har en dansker i 2024 i gennemsnit 53,7 kvadratmeter at boltre sig på i sin bolig. Det svarer til en stigning på 1,6 kvadratmeter i løbet af de seneste 10 år.

Det skriver ejendomsmæglerkæden Estate.

Med 44,8 kvadratmeter er det i hovedstadskommunerne, man har færrest kvadratmeter pr. person, mens personer, der bor i landkommunerne, har hele 63,1 kvadratmeter til sig selv. Det er en forskel på knap 20 kvadratmeter pr. person, viser beregninger fra Estate.

- Man kan næsten opstille en formel, der viser, at jo højere boligpriserne er i et område, des mindre plads har man til rådighed pr. person. Og omvendt i de landsdele, hvor priserne er lavest, har man her mest plads, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Det er ikke overraskende, at pladsen stiger jo længere, man kommer væk fra centrum af de store byer og især hovedstaden, mener han.

- Udover de høje boligpriser er der også generel knaphed på plads i de store byer, når man skal bygge nyt. Det er ikke en udfordring i landdistrikterne, hvor man heller ikke umiddelbart oplever befolkningstilvækst. Det gør man til gengæld i hovedstaden, hvor man forventer en jævn stigning i antallet af indbyggere over de næste mange år, siger Thomas Hovgaard.

Flere singler – mere plads

Hvor det gennemsnitlige boligareal på tværs af landet er steget med 1,6 kvadratmeter siden 2014, har personer bosiddende i landkommunerne oplevet at få forøget deres boligareal med 3,3 kvadratmeter svarende til mere end en fordobling. I hovedstandskommunerne er arealet pr. person derimod kun øget med 0,3 kvadratmeter de seneste 10 år.

- Baggrunden for udviklingen i danskernes boligareal skal formentlig også findes i demografiske forhold. For eksempel ser vi en stigning i antallet af husstande med en person, som ser ud til at følges nogenlunde med skilsmisseraten. Når flere og flere vælger at bo for sig selv, vil det også betyde, at arealet pr. person kommer til at stige, siger Thomas Hovgaard.

Læs også