En plov til efterafgrøderne hos økologer og de pløjefri
JI Farmimplement lancerer nu sin Ovlac Mini-plov med såudstyr til efterafgrøder og raps. Koldsø-Såpakkeren er blevet til i et samarbejde mellem Ovlac-importør Jens Iversen og mærkets forhandler på Sjælland, Jesper Koldsø.
En plov, der er perfekt til økologer og til pløjefri dyrkning.
Jens Iversen, stifter og ejer af JI Implements i Vils på Sydmors, kan godt selv høre, det lyder lidt mærkeligt, når han omtaler firmaets nyeste påhit. Et kombinationsredskab til skrællepløjning og såning af efterafgrøder og raps, hvor det mest iøjnefaldende og nytænkende formentlig er den såkaldte såpakker, som han gerne tilskriver sin østdanske forhandler, Jesper Kolsø, Kolsø Smede- og Maskinservice i Høng, æren for.
- Det er Jesper Kolsø, der har forestået udviklingen af den konstruktion, såpakkeren sidder på, forklarer Jens Iversen.
En langsgående bom, der er fastgjort forrest på drejehovedets tværgående ramme, og derfor svinger med rundt, når ploven vendes. De to såpakkere er imidlertid ophængt i en særlig tilkobling, hvorved de stille og roligt forbliver i opretsiddende position mens ploven vendes.

Med en arbejdsbredde tæt på 3,5 meter og samtidig såning af efterafgrøden, konkurrerer Ovlac Mini-ploven med Koldsø Såpakkeren med andre kombinationer af jordbehandlingsredskaber med såudstyr til efterafgrøder. Også på kapacitet, trækkraftbehov og pris. Foto: Farmimplement
Lavt effektbehov
De engelsk-producerede såenheder har hver seks såudløb fra såaksler, der kan justeres trinløst fra kontrolpanelet inde i traktorkabinen. En automatisk switch for start og stop af maskinen sikrer, at såningen stopper, når ploven hæves af jorden. Og starter igen, når ploven er i jorden.
- Den nifurede Ovlac Mini-plov har en arbejdsbredde på 3,46 meter og er nem at trække. En traktor i klassen fra 150 til 180 hk er tilstrækkelig, så det er som regel frontvægten, der kan blive begrænsningen, fordi de to såpakkere sidder så langt bagude, fortæller Jens Iversen.
Til spørgsmålet om rapsens – eller i tilfælde af efterafgrøder med pælerødder som for eksempel olieræddike – har Jens Iversen ikke oplevet problemer.
- Jeg har selv været med til at introducere grubbesåning af rapsen og er da også opmærksom på, at en pløjesål kan gøre skade her. Men Mini ploven arbejder jo altid med traktorhjulene on-land og så er pløjesålen heller ikke så markant et problem, når der for eksempel kun pløjes i dybder ned til 15 centimeter ved såning af rapsen, forklarer han.

Den nifurede Ovlac Mini-plov har en arbejdsbredde på 3,46 meter og er nem at trække.
Økokamp mod ukrudtet
Fremspiringen er til gengæld helt perfekt, idet frøene bliver anbragt i ren muld uden at risikere at ende i en klump halm.
Jens Iversen kan derfor godt forestille sig pløjefri systemer, hvor miniploven erstatter tallerkenredskaber eller mere brændstofkrævende stubredskaber og subtillere.
- Og så er der jo økologerne. Dels må de jo foretage lidt mere jordbearbejdning end de konventionelle, og dels har jeg indtryk af, at den klassiske skrælpløjning lige efter høst har en ganske god effekt mod rodukrudt.
Jens Iversen peger også på Mini-plovens muligheder til nedpløjning af efterafgrøderne for både økologer og konventionelle.
- Den klarer det egentlig ok uden foregående destruktion af efterafgrøden, men jeg er da helt sikker på, at en frontmonteret Top-Cutter eller en discharve vil gøre plovens arbejde endnu mere perfekt.

En traktor i klassen fra 150 til 180 hk er tilstrækkelig trækkraft, så det er som regel frontvægten, der kan blive begrænsningen, fordi de to såpakkere sidder så langt bagude.
20 centimeters dybde
Og så minder Jens Iversen, der tillige driver virksomheden Ploveksperten, at Mini Ploven på en del jordtyper kan gøre det ud for en almindelig plov.
- Dels er der adskillige tilfælde, hvor en pløjning i 20 centimeters dybde sagtens kan gøre det ud for en klassisk pløjning. Eller eventuelt en kombination, som en del økologer praktiserer, nemlig en pløjning i halv dybde forud for efterafgrøder og en traditionel pløjning i fuld dybde i foråret forud for vårafgrøderne. Det eneste, jeg blankt vil indrømme, er, at den ikke er velegnet til pløjning i grønjord.
Til almindelig orientering oplyser Jens Iversen, at brændstofforbruget pr. hektar ved gennemsnitlig pløjedybde for skrællepløjning er omkring 10 liter.
Foreløbigt har JI Farm Implement solgt 10-12 Mini Plove i Danmark og håber med introduktionen af kombinationen med Kolsø-Såpakkeren at få fat i nye segmenter.