En eller to overkørsler med en slåmaskine i en stribe rundt om markerne kan reducere problemer med græsukrudt, fordi man undgår at blæse ukrudtsfrø langt ind i marken med mejetærskeren.
Her en måneds tid før høst er planteavler og specialkonsulent i conservation agriculture hos Agrovi Søren Ilsøe i fuld gang med at slå kanterne på alle sine marker.
Det opfordrer Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK) alle landmænd til at gøre.
– Det er i kanten af markerne, tæt på skel og læhegn, at vi har den største population af græsukrudt, og hvis vi får det ind i skærebordet, så bliver ukrudtsfrøene spredt langt ind i marken, siger Søren Ilsøe.
Han har selv har kæmpet med at komme væselhale til livs i en mark siden 2014. Det er nu lykkedes at få marken helt ren.
– Det handler om at forebygge frem for at helbrede, siger han.
Tiden er godt givet ud
For de fleste vil de betyde en del kilometer med en slåmaskine, men Søren Ilsøe vurderer, at tiden er godt givet ud. Og at det kan betale sig at inddrage en del af marken til bekæmpelseszone mod græsukrudt.
Han kører selv med en ATV med en brakpudser på som har en arbejdsbredde på 1,15 meter.
– Hvis man måler det op mod de udgifter, vi har til kemi og gener fra ukrudtet, så er det godt givet ud, siger han.
Kommer der krav om fire procent uproduktive arealer, vil det være oplagt at udlægge buffer-striber i kanten af markerne.
Han kører selv en måned før høst, og hvis nogle af græsserne skulle nå at sætte frø igen, kører han en tur mere, men med mulighed for at køre stærkere anden gang.
Klipning er bedre end kemi
Det kunne være fristende at køre med en sprøjte på ATV’en i stedet for en klipper. Men det er en dårligere løsning, vurderer han.
– Hvis vi får lavet en helt bar stribe, så skaber vi gode etableringsforhold for nogle græsser. Gold hejre er en af de typer, der trives godt med at etablere sig på bar jord, og den breder sig med lynets hast. Derfor mener jeg, at en klipning er den bedste løsning, siger Søren Ilsøe.