»To Level PC Plovpakker« er en ny frontmonteret plovpakker med to rørpakkevalser. Den pakker den nypløjede jord, som dermed bevarer sin fugtighed.
Søren Kaastrup, Roslev på Salling i det nordvestjyske, har opfundet maskiner de seneste 30 år. Han har løst landmænds maskinudfordringer, selv de mere vanskelige af slagsen, og fået deres og sine egne tanker og løsninger skitseret ned på et stykke papir. Det er blevet til prototyper, patenter og flere maskiner som er sat i produktion.
Seneste skud på stammen er en plovpakker, også kaldet »To Level PC Plovpakker«. Plovpakkeren monteres i traktorens frontlift og pakker den nypløjede jord.
Søren Kaastrup er manden bag opfindelsen og tegningerne, mens PC Maskiner, Skive, har sat plovpakkeren i produktion og står for salget.
Selve maskine
Plovpakkeren består af to rørpakkevalser. Først en stor valse, som bærer oppe, så jorden ikke doser sammen foran og dernæst en mindre valse, som trykker den nypløjede jord.
Begge valser er med indvendigt afskrab, så jorden ikke samler sig i valserne.
Plovpakkeren vejer omkring 1.100-1.200 kilo og har kun en cylinder.
- Den er enkel, kraftig og uden for mange bevægelige dele, siger Preben Christensen, indehaver af PC Maskiner.
Fugten bibeholdes
En af tankerne bag plovpakkeren har for Søren Kaastrup været at få det praktiske og enkle til at gå hånd i hånd med det mest optimale for jorden og i sidste ende planterne.
- Rørpakkevalserne slår de store knolde i stykker uden at være hård ved krummestrukturen. Den gør jordoverfladen mere ensartet, så det er lettere at komme med såmaskinen bagefter, hvilket både er med til at planterne spire mere ensartet og traktoren spare energi, forklarer opfinderen.
Valsernes trykning af jorden gør, at fugten bibeholdes. Det er både en fordel for at få frøet hurtigt til at spire, men også for at reducerer sandflugt.
Vrider ikke i frontliften
Svineproducent Søren Hedegaard testede sidste forår plovpakkeren. Landmanden driver 165 hektar jord og producerer 10.000 slagtesvin årligt fra 30 kilo og til slagt på Aagaard.
- Vi kører med en fire-furet 20 år gammel plov med frontpakker, men jeg ønsker mig en fem-furet plov. Det bliver bare for tungt. Så ser jeg plovpakkeren som et alternativ, fortæller han.
- Jeg er faktisk imponeret over så god den er. Jeg havde troet, den ville vride i traktoren, det gør den ikke. Og traktoren holder sig pænt i furerkanten, er nem at styre og retter fint op. Og så må jeg sige, at den pakker bedre, end den frontpakker vi har i dag.
Jorden trykkes med det samme
På ejendomme Aagaard er det Søren, der sår, og hans far der pløjer.
- Og jeg oplevede faktisk, at såmaskinen var nemmere at trække på de stykker, hvor vi havde kørt med plovpakkeren, fortæller Søren Hedegaard, som brugte plovpakkeren på cirka 30 hektar jord.
En af plovpakkerens helt store fordele er ifølge Søren Hedegaard og manden bag, Søren Kaastrup, at jorden bliver pakket, samtidig med man pløjer.
- Vi har sandjord, og at jorden bliver trykket sammen med det samme, holder på fugten. Her er vi færdige, når vi har pløjet og skal ikke skynde os ud og trykke jorden sammen efterfølgende, siger Søren Hedegaard.
Transport på vej
Ved transport på vej, flyttes armen, som løfter plovpakkeren til siden, og selve pakkeren flyttes ind foran traktoren, hvorefter den sikres med en mekanisk transportlås.
- Den skal altså ikke op i luften og vende, som flere andre modeller, siger Preben Christensen.
Søren Hedegaard oplever, at det er nemt at gå fra mark til vej, og at plovpakkeren ikke forstyrre synsfeltet.
Plovpakkeren kan bestilles til en fire- eller fem-furet plov.
- Og så er den på tegnebrættet til en seks-furet plov, konstaterer Søren Kaastrup.