bannerPos

Husk også fibrene i diegivningsblandingen

Der er mange fordele ved fibre i so-foder. Ifølge SvineRådgivningen bidrager især roepille-fibre til dannelse af råmælk til de nyfødte pattegrise. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
16-05-2020 15:02
Fibre i so-foderet bidrager på mange punkter til en velfungerende mavesundhed. SvineRådgivningen giver i deres seneste nyhedsbrev en række anbefalinger på området.

- Du spiser heller ikke kun hvidt brød. Lige så vel som vi mennesker har behov for fibre for at få maven til at fungere, har søerne det også.

SvineRådgivningen har taget emnet op i deres seneste nyhedsbrev »SvineNyt«.

Her påpeger rådgiverne, at fibre i foderet ikke kun er vigtigt i forhold til en god mavesundhed og mæthedsfornemmelse hos specielt drægtige søer. Visse fibre bidrager også til en mere lind afføring samt mere langstrakt energi, der særligt er vigtig omkring faring.

I drægtighedsstalden bliver søerne ofte fodret med en blanding indeholdende en større andel rug og byg samt 7-10 procent roepiller. Det giver rolige søer med en fornuftig, lind afføring.

- Vi ser ofte større forskel mellem diegivningsblandinger. Diegivningsfoder indeholdende halvt byg, halvt hvede og 2,5 procent roepiller vil give nogle gode fibre, som vil bidrage med et stabiliseret blodsukker omkring faring, lyder det fra konsulenterne hos SvineRådgivningen.

Fodertidspunkt

Selve foderet er dog ikke alt.

- Tidspunkt for tildeling af foder har også betydning. I mange år har vi praktiseret at fodre søerne indenfor normal arbejdstid – det ved vi nu ikke er holdbart. Søerne farer typisk om aftenen og natten.

Ligger den sidste fodring klokken 15, er der lang tid til klokken 7.30 næste morgen, hvor næste fodring ligger. Ifølge rådgiverne er 3-4 fodringer i døgnet mest optimalt – gerne med 6-8 timers interval.

- Det giver en god fordeling af energi over døgnet og sikrer soen optimal energi til faring og dermed reduceret faringslængde, lyder det fra rådgiverne, der endvidere påpeger, at der er en ekstra bonus at hente ved roepillefibre:

 - Især roepille-fibre bidrager til dannelsen af råmælk til de nyfødte pattegrise. Det er ren win-win.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65

 

1900 droppet som referenceår: - De får et direktivproblem

Fra Seges påpeger man forud for eksperthøring i næste uge, at det strider mod EU’s vandrammedirektiv at droppe år 1900 som referenceår for klorofyl, mens man fastholder år 1900 som referenceåret for udbredelsen af ålegræs.

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1850 (36982 artikler)Prev1234567184818491850Next