Husk også fibrene i diegivningsblandingen

Fibre i so-foderet bidrager på mange punkter til en velfungerende mavesundhed. SvineRådgivningen giver i deres seneste nyhedsbrev en række anbefalinger på området.

- Du spiser heller ikke kun hvidt brød. Lige så vel som vi mennesker har behov for fibre for at få maven til at fungere, har søerne det også.

SvineRådgivningen har taget emnet op i deres seneste nyhedsbrev »SvineNyt«.

Her påpeger rådgiverne, at fibre i foderet ikke kun er vigtigt i forhold til en god mavesundhed og mæthedsfornemmelse hos specielt drægtige søer. Visse fibre bidrager også til en mere lind afføring samt mere langstrakt energi, der særligt er vigtig omkring faring.

I drægtighedsstalden bliver søerne ofte fodret med en blanding indeholdende en større andel rug og byg samt 7-10 procent roepiller. Det giver rolige søer med en fornuftig, lind afføring.

- Vi ser ofte større forskel mellem diegivningsblandinger. Diegivningsfoder indeholdende halvt byg, halvt hvede og 2,5 procent roepiller vil give nogle gode fibre, som vil bidrage med et stabiliseret blodsukker omkring faring, lyder det fra konsulenterne hos SvineRådgivningen.

Fodertidspunkt

Selve foderet er dog ikke alt.

- Tidspunkt for tildeling af foder har også betydning. I mange år har vi praktiseret at fodre søerne indenfor normal arbejdstid – det ved vi nu ikke er holdbart. Søerne farer typisk om aftenen og natten.

Ligger den sidste fodring klokken 15, er der lang tid til klokken 7.30 næste morgen, hvor næste fodring ligger. Ifølge rådgiverne er 3-4 fodringer i døgnet mest optimalt – gerne med 6-8 timers interval.

- Det giver en god fordeling af energi over døgnet og sikrer soen optimal energi til faring og dermed reduceret faringslængde, lyder det fra rådgiverne, der endvidere påpeger, at der er en ekstra bonus at hente ved roepillefibre:

 - Især roepille-fibre bidrager til dannelsen af råmælk til de nyfødte pattegrise. Det er ren win-win.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65

 

Læs mere om Fodring af grise

Foder er ikke bare foder - det er en hel videnskab. Bliv inspireret af branchens førende og få viden om den nyeste forskning inden for fodring af grise.

Læs mere her

Læs også