bannerPos

Husk også fibrene i diegivningsblandingen

Der er mange fordele ved fibre i so-foder. Ifølge SvineRådgivningen bidrager især roepille-fibre til dannelse af råmælk til de nyfødte pattegrise. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
16-05-2020 15:02
Fibre i so-foderet bidrager på mange punkter til en velfungerende mavesundhed. SvineRådgivningen giver i deres seneste nyhedsbrev en række anbefalinger på området.

- Du spiser heller ikke kun hvidt brød. Lige så vel som vi mennesker har behov for fibre for at få maven til at fungere, har søerne det også.

SvineRådgivningen har taget emnet op i deres seneste nyhedsbrev »SvineNyt«.

Her påpeger rådgiverne, at fibre i foderet ikke kun er vigtigt i forhold til en god mavesundhed og mæthedsfornemmelse hos specielt drægtige søer. Visse fibre bidrager også til en mere lind afføring samt mere langstrakt energi, der særligt er vigtig omkring faring.

I drægtighedsstalden bliver søerne ofte fodret med en blanding indeholdende en større andel rug og byg samt 7-10 procent roepiller. Det giver rolige søer med en fornuftig, lind afføring.

- Vi ser ofte større forskel mellem diegivningsblandinger. Diegivningsfoder indeholdende halvt byg, halvt hvede og 2,5 procent roepiller vil give nogle gode fibre, som vil bidrage med et stabiliseret blodsukker omkring faring, lyder det fra konsulenterne hos SvineRådgivningen.

Fodertidspunkt

Selve foderet er dog ikke alt.

- Tidspunkt for tildeling af foder har også betydning. I mange år har vi praktiseret at fodre søerne indenfor normal arbejdstid – det ved vi nu ikke er holdbart. Søerne farer typisk om aftenen og natten.

Ligger den sidste fodring klokken 15, er der lang tid til klokken 7.30 næste morgen, hvor næste fodring ligger. Ifølge rådgiverne er 3-4 fodringer i døgnet mest optimalt – gerne med 6-8 timers interval.

- Det giver en god fordeling af energi over døgnet og sikrer soen optimal energi til faring og dermed reduceret faringslængde, lyder det fra rådgiverne, der endvidere påpeger, at der er en ekstra bonus at hente ved roepillefibre:

 - Især roepille-fibre bidrager til dannelsen af råmælk til de nyfødte pattegrise. Det er ren win-win.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65

 

Er der tillid til CO2-certifikater?

Lagring af luftens CO2 i jorden via efterafgrøder og pløjefri dyrkning kan sælges på certifikat til måske 700 kr./ha, lover den nye handelsplatform Commoditrader. Men danske forskere sætter nu spørgsmålstegn ved certifikaternes løfter om at binde en bestemt mængde CO2.

- Målet er et gennemsigtigt Arla

Bent Lund, der er repræsentantskabsmedlem og samtidig med i den sag, som LDM fører mod Arla, ser gerne, at bestyrelsen i Arla får mere magt. Men indtil da skal den agere efter vedtægterne.

LDM tager retslige skridt i strid om Arla-vedtægter

- Vi har åbenbart at gøre med nogen, som er lidt ligeglade med, hvad der står i vedtægterne, siger formanden for LDM, som nu tager retslige skridt for at få Arla til at udlevere informationer om baggrunden for de tillæg i prisafregningerne til andelshaverne, som bestyrelsen har vedtaget.

Gode råd til vinterpasning i kalvestalden

Mere tørstof, mere mælk, rigeligt med vand og tørt halm er nogle af elementerne, der skal sikre kalvenes trivsel i de kolde måneder.

Resultaterne er landet

Hvordan kan vi være en stærk fødevarenation og samtidig passe på naturen omkring os? Det satte 30 ambitiøse landmænd samt miljøminister Lea Wermelin (S) sig sammen om i efteråret. Og nu kan alle læse de i alt ni bud, som de kom frem til.

- Det bliver en svær, næsten umulig opgave

Rasmus Prehn (A) besøgte lørdag sit første kvægbrug i sit hverv som fødevareminister. Charlotte og Søren Vejen tog imod og fortalte om deres hverdag, udfordringer og ønsker for fremtiden.

Danmark haler ind på tysk svineeksport

Den danske eksport af svinekød ud af EU er gået frem med 19 procent i de første ni måneder af 2020 sammenlignet med samme periode i 2019.

Udsat Agromek forhindrer ikke »Stars«

På grund af en række forespørgsler stiller Agromek alligevel skarpt på agroindustriens nyheder i deres »Stars«-program. Til trods for at selve messen er udsat.
Side 1 af 1987 (39726 artikler)Prev1234567198519861987Next