Lovende forsøg med enkornssåning af vinterhvede

En række internationale forsøg over en årrække med enkornssåning af korn har vist et merudbytte i 73 procent af tilfældene.

Enkornssåning er et såsystem, der almindeligvis sættes i forbindelse med afgrøder som sukkerroer og majs. Imidlertid er der i en årrække blevet gennemført forsøg med enkornssåning af korn forskellige steder i verden.

Det gælder også i Danmark, hvor Seges i år er tovholder på forsøg med enkornssåning af korn fire steder i landet.

Et af disse steder er Frijsenborg nær Hammel. Her blev der midt i september udlagt cirka 0,5 hektar forsøgsparceller med enkornssåning af vinterhvede. Her står Frijsenborg og Patriotisk Selskab for alt det praktiske.

I forsøget indgår vinterhvedesorter med forskellige vækstformer og buskningsgrader. 

Mere optimale vækstbetingelser

- Enkornssåning giver - teoretisk set - kornplanterne mere optimale vækstbetingelser med en bedre udnyttelse af lys, vand og næringsstoffer, forklarer landskonsulent Leif Hagelskjær fra Seges.

Formålet med forsøgene er dels at undersøge udbyttepotentialet ved enkornssåning af vinterhvede, dels at klarlægge det optimale plantetal ved enkornssåning midt i september samt, endelig, at undersøge potentialet i højsorteret udsæd.

I sidste ende skal forsøgene føre til en anbefaling af, om der er økonomi i at investere i udstyr til enkornssåning af korn.

Mulighed for lavere udsædsmængder

- En fordel ved enkornssåning er den mere optimale fordeling af planterne og dermed mere ensartede planter. Desuden må det antages, at systemet åbner mulighed for at gå væsentligt længere ned i udsædsmængde end traditionelt, lyder det fra landskonsulenten.

I forsøget på Frijsenborg er man gået helt nede på henholdsvis 75 eller 150 planter pr. kvadratmeter - dels sået på traditionel vis og dels enkornssået.

- Den ekstra plads ved enkornssåning får planterne til at danne langt flere sideskud. Samtidig kan det lave plantetal nødvendiggøre ekstra ukrudtsbekæmpelse, påpeger Leif Hagelskjær og fortsætter:

Størrelsessorteret såsæd

- Vi bruger størrelsessorteret såsæd i forsøgene, da kernestørrelsen har stor betydning for såsædens vitalitet. Det lave plantetal stiller store krav til såbeddet, da en for lav fremspiringsprocent kan resultere i så lavt et plantetal, at det reducerer udbyttet.  

- Vi går efter størst mulige kerner. Både fordi, de passer bedst til det særlige udstyr til enkornssåning, og fordi store kerner har vist sig at være et plus for planternes udvikling - og dermed i sidste ende udbyttet, fortæller Leif Hagelskjær.

- Min vurdering er, at enkornssåning af korn kan give en betragtelig reduktion i omkostningen til udsæd. Ikke mindst, når vi taler om dyr hybrid-udsæd, siger landskonsulenten fra Seges.

- Det bliver spændende at følge forsøgene og blandt andet se, om der er nogle sorter, der egner sig bedre til enkornssåning end andre, siger Leif Hagelskjær.

Merudbytter i internationale forsøg

Han fortæller, at en række internationale forsøg over en årrække med enkornssåning af korn har vist et merudbytte i 73 procent af tilfældene.

I disse forsøg var der desuden en større udbyttemæssig gevinst under våde end under tørre forhold - formentlig på grund af gode betingelser for buskning.

Det viste sig også, at effekten af et ensartet såmønster er mindre i sorter med mange sideskud og en flad vækst end i sorter med få sideskud og en opret vækst.

Endelig har de internationale forsøg vist, at N-niveauet i nogle hvedesorter kan have betydning for, om enkornssåning øger udbyttet.

 

Forsøgsparceller er sået med en Horsch Pronto med specialudstyr

Forsøgsparcellerne ved Frijsenborg er tilsået med en seks meter Horsch Pronto luftassisteret såmaskine udstyret med små udmadningsenheder på såskærene - det såkaldte Horsch Singular System til enkornssåning af korn.

Importøren af Horsch, WekoAgro Machinery, anbefaler generelt en planteafstand på 2-6 centimeter i enkornssået korn.

Med denne planteafstand kan der, ifølge firmaet, spares 30-50 procent på udsæden, og man kan komme ned på omkring 60 kg udsæd pr. hektar. Det giver cirka 110 planter pr. kvadratmeter.

Sundere og stærkere planter

- Systemet giver mere plads, lys, luft, næring og vand til hver enkelt plante. Resultatet er sundere og stærkere planter med ensartede sideskud - og dermed mindre lejesæd, anføres det.

Det mindsker, ifølge Horsch importøren, behovet for svampebekæmpelse og vækstregulering - eksempelvis i brødrug, brødhvede og maltbyg.

WekoAgro Machinery oplyser, at foreløbige danske forsøg fra 2019 med enkornssåning af vintersæd viste en udbyttefremgang på 10-15 procent.

Firmaet peger i øvrigt på, at der er tale om en bedre og mere præcis udnyttelse af kvælstoffet.

Giver ikke mindst mening i hybridkorn

- Besparelsen på udsæd ved enkornssåning af korn giver ikke mindst mening i hybridkorn, som er dyrere i udsæd. Systemet giver også mening på dårlig jord, hvor der er lidt vand og næringsstoffer til rådighed, siger Arne Gejl fra WekoAgro Machinery.

- På samme måde som eksempelvis i roer og majs skal man ved enkornssåning af korn være meget omhyggelig med såbedstilberedningen for at sikre, at alle kerner spirer frem. Og så skal man selvfølgelig også sørge for at bruge såsæd af høj kvalitet, lyder det fra Arne Gejl.

 

Læs også